banner198

Ilgaz'da dağın iki yakası birleşti!

İç Anadolu'yu Karadeniz'e bağlayacak olan Ilgaz Dağı Tünelinde ışık göründü.

Ilgaz'da dağın iki yakası birleşti!
banner145

İç Anadolu'yu Karadeniz'e bağlayacak olan Ilgaz Dağı Tünelinde ışık göründü. Yapımına 9 Kasım 2012 yılında başlanan Ilgaz Tünelinde ışık göründü. Ilgaz Tüneli'nde devam eden çalışmalarda son aşamaya geçildi.

 

Ankara-Kastamonu arasındaki yolculuk süresini 1.5 saate düşürecek Ilgaz Tüneli’nin sağ tüpünde; Kastamonu ve Çankırı tarafından karşılıklı yapılan kazılarda birleşme sağlandı. Tüp geçitte kazı yapan işçiler son hafriyatın alınması sırasında Türk bayrağı açarak çektirdikleri fotoğrafla mutluluklarını ölümsüzleştirdiler.

Bölgenin Ankara ile olan ulaşımını daha hızlı ve ekonomik hale getirecek olan Ilgaz tüneli sol ve sağ tüplerden oluşuyor. Sol tüpün uzunluğu 5 bin 391 metre, sağ tüpün uzunluğu  ise 5 bin 370 metre olacak.

 

-Ilgaz Dağı sekiz dakikada geçilecek-

Türkiye'nin en uzun tünellerinden birisi olan Ilgaz Tüneli'nin hizmete girmesiyle birlikte oldukça yüksek eğimlerin yer aldığı eski güzergah önemini yitirecek. Yolun uzunluğu 11,8 kilometreye düşerek yol 5,4 kilometre kısalmış olacak. Sadece bu kesimde mevcut yol 35 dakikada geçilebilinirken, tünel geçişi ile seyahat süresinin 27 dakika kısalacağı hesaplandı. Özellikle sürücülerin kış aylarında  korkulu rüyası olan Ilgaz Dağı, yapımı süren tünellin tamamlanması ile birlikte 8 dakikada geçilebilecek.

 

Ilgaz tünelleri, Kuzey- Güney Ana akslardan İnebolu-Kastamonu-Çankırı-Mersin aksının Kastamonu-Çankırı kesimini oluşturuyor. Bu güzergahın, Batı Karadeniz bölgesinin önemli bir limanı olan İnebolu Limanının Kuzey TETEK (Transit Türkiye Karayolu) karayolu ve devamında Ankara ve Kırıkkale üzerinden Akdeniz limanlarına bağlantısının sağlanması açısından da büyük önem taşıdığı ifade ediliyor. Toplam uzunluğu 93,7 kilometre olan projenin, 81,9 kilometresi bölünmüş yol olarak hizmet verecek.

 

-Ilgaz dağına en büyük yatırım-

Türkiye Cumhuriyeti Devletine  572 milyon TL’ye mal olan Ilgaz Dağı Tünelleri, bölgeye tek seferde yapılan  en büyük yatırım olarak dikkat çekiyor. Ortalama seyahat süresinde yıllık 345 bin 655 saat, akaryakıt tüketiminde de 8 milyon 300 bin litre tasarruf sağlaması beklenen tünelin ekonomiye getirisi ise 38 milyon 200 bin TL olarak hesaplandı.

 

2012 yılının 9 Kasım’ında temeli atılan Projenin, 2016 yılı içerisinde tamamlanması hedefleniyor.

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 14 Mart 2016, 00:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER