banner198

Türkiye'de temiz hava sadece Çankırı'da

Temiz Hava Hakkı Platformu, Türkiye’de Dünya Sağlık Örgütü’nün limitlerine uygun tek ilin Çankırı olduğunu açıkladı.

banner145

Temiz Hava Hakkı Platformu, Türkiye’de Dünya Sağlık Örgütü’nün limitlerine uygun tek ilin Çankırı olduğunu açıkladı. 2010 yılına kadar  kükürt dioksit oranı ile havası en zehirli iller arasınada başı çeken Çankırı'ya doğalgazın gelmesi ile birlikte bütün veriler yıl yıl ters yüz oldu. 

Temiz Hava Hakkı Platformu, Türkiye’de hava kirliliği ile ilgili bir rapor hazırladı. Seksen bir ildeki hava kirliliği ölçümü yapılan bütün istasyonlardan alınan verilere göre hazırlanan raporda, Dünya Sağlık Örgütü’nün limitlerine uygun tek il Çankırı çıktı. Havası en kirli iller ise Aksaray, Ağrı ve Muş olarak belirlendi.

 

Geçen yıl tüm  dünyada kırmızı alarm seviyesine yükselen hava kirliliğinin Türkiye'deki boyutlarını gözler önüne seren "Türkiye'de Hava Kirliliği: Kara Rapor" adlı rapor Minerva Palas'ta gerçekleşen basın toplantısıyla kamuoyuna duyuruldu.

 

Dünya Sağlık Örgütü’nün hava kalitesi limiti dikkate alınarak yapılan değerlendirmeye göre sadece Çankırı il merkezinin havası temiz çıktı.

Raporu hazırlayan ekipte yer alan Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, Türkiye'de klasik hava kirleticilerinin tümünün ölçülmediğini ifade ederek, "Ülkemizde yalnızca SO2 ve PM10 tüm illerde ölçülüyor. Diğer klasik hava kirleticilerinin ölçüldüğü il ve istasyon sayısı sınırlı. Hükümet hava kirliliğini önleme konusunda ivedi olarak adım atmalı ve hava kirleticileri için Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen sınır değerlerin kullanılmasını sağlamak amacıyla yasal düzenleme yapmalıdır" şeklinde konuştu.

 

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı üyesi Doç. Dr. Çiğdem Çağlayan ise Türkiye'de hava kirliliğinin özellikle 2015 yılında ciddi artış gösterdiğini, başta akciğer kanser ve solunum sistemi hastalıkları olmak üzere birçok sağlık etkisi olduğunu, bunun için de yöneticileri önlem almaya davet ettiklerini kaydetti.

 

Rapora göre, Türkiye’de hava kirliliğine neden olan PM10 partikülü için 2015’te verilen yıllık limit 56 mikrogram/metreküp olarak belirlenirken, 2015 yılında Türkiye’de 81 ilin 41'inde bu limit aşıldı. En yüksek düzeyde hava kirliliği görülen 3 il; Aksaray, Ağrı ve Muş oldu.


Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 26 Mart 2016, 00:57
YORUM EKLE
YORUMLAR
adsiz
adsiz - 8 yıl Önce

Bence bu doğru degil

SIRADAKİ HABER