Türkiye’yi ve Çankırı’yı etkisine alan Dubai çikolatası tüketim çılgınlığına Çankırı’dan tepki geldi.
Dubai Çikolatası adıyla Türkiye pazarında satışa sunulan çikolatanın özellikle çocuklar üzerinde oluşan etkisi tartışma konusu oldu. Gıda Mühendisi Doçent Dr. Hüdayi Ercoşkun, “Çocuklar aşırı lüks tüketimin bir simgesi haline getirilen Dubai çikolatasına özendiriliyor” dedi.
Dubai’nin kum ve petrolden başka doğal kaynağı olmadığını söyleyen Gıda Mühendisi Doçent Dr. Hüdayi Ercoşkun, “Türkiye, hem Antep fıstığı hem de fındık üretimi açısından dünya çapında önemli bir konumda yer alıyor. Ancak, Türkiye’de çocuklar aşırı lüks tüketimin bir simgesi haline getirilen Dubai çikolatasına özendiriliyor. Bu durum, çikolata üreticileri ve bu ürünü reklam eden basın için bir sorgulama ve değerlendirme gerektirmektedir.” dedi.
Dubai’nin Sanal Kültürü ve Çikolata Üzerine Bir Eleştiri
Ercoşkun, “Dubai çikolatası, çikolatanın içerisine aşırı miktarda Antep fıstığı ve ezmesi eklenerek, lüks bir tüketim ürünü olarak dünya kamuoyuna sunulmasıyla öne çıkıyor. Ancak, dikkat çekici bir gerçek var ki, ne kakao ne de Antep fıstığı Dubai’de yetişmektedir. Çikolatanın dünya genelinde en çok kabul gören malzemeleri süt ve fındıktır. Badem de çikolata üretiminde kullanılsa da, en sevilen çikolata türü genellikle sütlü ve fındıklı olanıdır.” şeklinde konuştu.
Ercoşkun, “Türkiye, hem Antep fıstığı hem de fındık üretimi açısından dünya çapında önemli bir konumda yer alıyor. Ancak, Türkiye’de çocuklar aşırı lüks tüketimin bir simgesi haline getirilen Dubai çikolatasına özendiriliyor. Bu durum, çikolata üreticileri ve bu ürünü reklam eden basın için bir sorgulama ve değerlendirme gerektirmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.
Günümüz tüketim anlayışına eleştiriler sunan Ercoşkun, “Kum ve petrolden başka doğal kaynağı olmayan bir ülkenin, lüks tüketimi ve aşırılığı yüceltmesi açıkça sorgulanmalıdır. Aşırılığın ne anlama geldiğini ve ahlaka dair ne tür mesajlar içerdiğini düşünmek, bu bağlamda elzemdir. Hangi filozof demişti ki “Aşırılık ahlaksızlıktır”? Bu söz, günümüz tüketim toplumunun çelişkilerini anlamak için bir ayna tutuyor.” ifadelerini kullandı.
Öte yandan okul kantinlerinde satılan çikolatayı alan öğrencilerin yanı sıra almaya özenen birçok çocuğun varlığı, sosyolojik bir olgu olarak dikkat çekiyor. Ekonomik sıkıntı içerisinde olan aileler ise çocuklaının baskısı karşısında ikilem yaşıyor. Çankırı'da Dubaai çikolatası 250 TL'den satışa sunuluyor.