Çankırı’nın Batı Karadeniz’e açılan kapısı Gürgenli Dağları; karaçam, köknar, sarıçam gibi ağaç türlerinden oluşan sık ormanları, florası ve doğal yaşamı ve bozulmamış doğası ile dikkat çekiyor.
İç Anadolu Bölgesi'nin kuzeyinde Batı Karadeniz geçiş kuşağında yer alan Gürgenli Dağı, Bayramören ilçesinde Çankırı, Karabük ve Kastamonu sınırında yer almaktadır.
Karaçam, sarıçam, ardıç, köknar, ladin gibi iğne yapraklı türlerin yanı sıra meşe, titrek kavak, ıhlamur, fındık, ahlat ve gürgen gibi ibreli türler de orman örtüsü içerisinde yer almaktadır. Dağın doğusunda, Ilgaz Dağ silsilesinin bir uzantısı olan Köklüce Dağı yer alır. Her iki dağın arasından Melan çayı geçmektedir.
İç Anadolu Bölgesi'nin kuzeyinde Batı Karadeniz geçiş kuşağında yer alan Gürgenli Dağı, halk arasında Koca Dağ diye de bilinmekteydi. Bundan 100 yıl öncesinde yazılan kitaplarda yer alan bilgilerde, bölgenin adı Kocadağ diye yazılmaktadır. Kuzey Anadolu Fay hattının eteklerinden geçtiği Gürgenli Dağı, yaylaları, köy yerleşimleriyle kış turizminin yanı sıra yılın her mevsiminde yaya ve atlı yürüyüşler, dağ bisikleti, kamp ve karavan, bisiklet vb. doğada yapılabilecek bütün aktiviteler için uygun ortamlara ev sahipliği yapmaktadır. 1.796 m.ye kadar ulaşan tepeleriyle Gürgenli Dağının yüzölçümü 7.490 Km2'dir.