Köyünü Unutma

İşte o köyün sıra dışı hikayesi!

Abone Ol

İki vekil çıkartan o köy! Çankırı'da Muhammed Emin Akbaş isminin siyasette adının duyulması ile birlikte bütün gözler yeniden o köyün üzerine çevrildi.

Prof. Dr. Hikmet Özdemir'den sonra ikinci bir ismi Çankırı'yı temsilen TBMM'ye göndermeye hazırlanan Kurşunlu'nun Taşkaracalar köyü, Çankırı siyasi tarihinin en ilginç ve çalkantılı dönemlerinin yaşandığı yerleşim yerlerinin başında geliyor.

Taşkaracalar'ın 1994 yılındaki ilk belediye seçimleri küllenen bir kan davasının da yeninde alevlenmesine neden olmuş ve 4 kişi hayatını kaybederken aileler parçalanmış ,40'a yakın çocuk yetim kalmıştı.

2004 yerel seçimlerinde Hikmet Özdemir, AKP Milletvekili olarak kendi doğduğu köyde belediye başkanlığı seçimini SP adayına kaptırmış ve en büyük darbeyi kendi köyünden almıştı. Özdemir o günleri hiç unutamayacak ve yakın çevresine seçimleri kaybetmesinin etkenleri arasında şimdiki AKP adayı akrabası Muhammed Emin Akbaşoğlu'nu gösterecekti.

İşte Taşkaracalar'ın yakın siyasi tarihi ve çok şaşıracağınız o sıra dışı hikayesi.

Taşkaracalar Kurşunlu'nun hayvancılıkla uğraşan en yüksek kesiminde bulunan dağ köylerinin başında geliyor. Kış aylarının oldukça soğuk ve sert geçtiği köyde bahar geldiğinde yayla havası köyü bütün güzellikleri ile bir doğa cennetine çeviriyor.

Kışların uzun, yazların kısa sürdüğü köyde otlak alanların sınırlılığı, artan nüfusla birlikte köyde geçim sorununu beraberinde getirdi.

Köyün yetişen genç nüfusu iş bulabilmek umudu ile İstanbul'a göç etmeye başladı.

1950'li yıllarda başlayan ve uzun yıllar boyunca devam eden göç dalgası Taşkaracalar nüfusunun Gaziosmanpaşa Sultançiftliği, şimdiki adı ile Sultangazi ilçesinde 500 haneden oluşan bir hemşeri mahallesi halini almasını sağladı.

Mahmutpaşa'da tekstil ve iç çamaşırı sektörüne egemen olan Taşkaracalarlılar ilçedeki siyasi nüfusunu artırarak 2014 Mahalli İdareler seçimlerinde Taşkaracalarlı Bekir Koç'un, Sultangazi Belediye Başkan Yardımcılığı görevine getirilmesini sağladılar.

1990'lı yıllarda çıkartılan kanunla 2000 nüfusu geçen köylerin belde yapılması İstanbul'da yaşayan Taşkaracalarlıların köylerine olan aidiyet duygusunu harekete geçirdi. Köylerinin daha iyi hizmet almasını isteyen gurbetteki Taşkaracalarlılar, nüfuslarını taşıyarak Taşkaracalar'ın belde olmasını sağladılar.

İşte Taşkaracalar'ın yakın siyasi tarihi ve çok şaşıracağınız o sıra dışı hikayesi.

Gelişen bu süreçte 1994 yılında yapılan ilk belediye seçimleri köy tarihinin ilk demokrasi sınavı olacaktı. Seçimlere katılmak için Doğru Yol Partisi'nden mevcut muhtar Mustafa Yiğitoğlu ile Refah Partisi'nden Mehmet Yiğitoğlu başkanlık yarışına girişti.

Ancak Taşkaracalar bu ilk demokrasi denemesinde sınıfta kalacaktı. İki aile arasında küllenen kan davası seçim çalışması sırasında yaşanan bir gerilim yüzünden yeniden alevlendi. İki grup arasında yaşanan tartışma DYP adayı Mustafa Yiğitoğlu'nun kardeşi Muzaffer Yiğitoğlu'nun tabanca ile vurularak hayatını kaybetmesi ile son buldu.

Yiğitoğlu'nun genç yaşta öldürülmesi beldede yaşanan gerilimi hat safhaya ulaştırdı. Olası yeni çatışma Jandarma'nın beldede geçici karakol kurması ile kontrol altına alınmaya çalışıldı. Bu gerilim altında yapılan 27 Mart 1994 yerel seçimlerinde DYP adayı Mustafa Yiğitoğlu 105 oyda kalırken, RP adayı Mehmet Yiğitoğlu 115 oy alarak Taşkaracalar'ın ilk Belediye Başkanı seçildi.

Aynı soyadı taşıyan iki aile arasında başlayan kan davasında ikinci hamle hayatını kaybeden Muzaffer Yiğitoğlu'nun yakını olan Hüseyin Yiğitoğlu'ndan geldi. Seçimlerin üzerinden 6 ay geçmişti ki, köy meydanına bakan bir evde oturan TCDD emeklisi Hüseyin Yiğitoğlu, Muzaffer Yiğitoğlu'nun intikamını almak için harekete geçti.

O sırada köy meydanında abisi Ahmet Yiğitoğlu ile birlikte Hıcıplı Ekrem iisimli tacirle koyun pazarlığı yapan Belediye Başkanı Mehmet Yiğitoğlun'a evin penceresinden uzun namlulu silahla yaylım ateşine tutuldu. Açılan ateş sonucunda Belediye Başkanı Mehmet Yiğitoğlu ve abisi Ahmet Yiğitoğlu hayatını kaybetti. Hıcıplı tacir Ekrem'in de seken mermilerle hafif şekilde yaralandığı saldırıda bazı koyunlarda açılan ateş sonucu telef oldu. Saldırıyı gerçekleştiren Hüseyin Yiğitoğlu olayın ardından kayıplara karıştı. Beldede yaşanan huzursuzluk yüzünden köyden bir çok aile göç etmek durumunda kaldı.

Taşkaracalar'ın ilk Belediye Başkanı Mehmet Yiğitoğlu'nun öldürülmesi üzerine 2005 yılında belde'de ara seçime gidildi. Ara seçimlere tek parti katıldı. Refah Partisi'nden aday olan İzzet Sirkeci kullanılan oyların %80'ini alarak tek başına girdiği seçimlerden belediye başkanı olarak çıktı.

Taşkaracalar da ki kan davasında 1996 yılına gelindiğinde eski muhtar Mustafa Yiğitoğlu köy kenarındaki gölette tabancayla vuruldu. Yiğitoğlu bu saldırıdan yaralı olarak kurtuldu.

Ancak ilk saldırının üzerinde az bir zaman geçmişti ki; köye ikinci saldırı haberi ulaştı. Dumanlı köyü ile Taşkaracalar köyü arasında bulunan Kürt kaşı mevkiinde yolu ağaçla barikat kurarak kapatan yüzü maskeli silahlı kişiler, durdurdukları ticari taksi içinde bulunan Kalfa lakaplı Mustafa Yiğitoğlu'nu uzun namlulu silahlarla açtıkları ateş sonucu öldürdü. Olaya tanıklık yapan taksi şoförüne ise dokunulmadı.

Saldırı faili meçhul cinayetler arasına girdi. İki yıllık sürede dört kişinin hayatını kaybettiği kan davasında, 4 aile ve yaklaşık 40 çocuk yetim kaldı.

İlk siyasi seçim denemesini böylesi kanlı bir süreçten geçerek atlatan Taşkaracalar Milli Görüşün kalesi olarak biliniyor.

18 Nisan 1999 tarihinde yapılan seçimlerde sakin bir dönem geçiren Taşkaracalar da, MHP adayı Bayram Yiğitoğlu, Fazilet Partisi adayı Ahmet İnan'a karşı 205 oy alarak 3 oy farkla Belediye başkanı seçildi. Seçime katılan diğer partilerden DYP adayı 148 oy, BBP adayı ise 75 oyda kaldı.

2000 yılı sonunda Ahmet ve Mehmet Yiğitoğlu kardeşleri öldürerek kayıplar karışan firari Hüseyin Yiğitoğlu, 7 yıllık kaçak hayatın ardından Ecevit affından yararlanmak için İstanbul'da güvenlik güçlerine teslim oldu. Cezaevine giren Yiğitoğlu 1 Ocak 2001 tarihide yürürlüğe giren af kanunu yasallaşmadan cezaevinde hayatını kaybetti.

AKP- FP ayrışması ile birlikte 2002 yılı Taşkaracalar için bir dönüm noktasıydı. Köyün yetiştirdiği en önemli isimlerden olan ilahiyatçı Profesör Hikmet Özdemir yeni kurulan Ak Parti'nin Çankırı 1. sırasından aday gösterdiği ilk milletvekili olarak tarihe geçiyordu.. 3 Kasım 2002 Genel seçimleri sonucunda Özdemir, 22. dönem Çankırı milletvekili seçilerek Çankırı'yı mecliste temsil etti.

Ak Parti rüzgarının ülkemizi kasıp kavurduğu yıllarda,1999 yılında MHP'den belediye başkanı seçilen Bayram Yiğitoğlu partisinden istifa ederek yeni kurulan AKP'ye katıldı.

2004 yılına gelindiğinde Çankırı Milletvekili Hikmet Özdemir en büyük şoku, kendi doğduğu yer olan seçim bölgesinde yaşadı. Saadet Partisine oy kullanacağı bilinen 200 seçmen ilçe seçim kurulunca silinmesine rağmen 28 Mart 2004 tarihinde yapılan seçimlerde Saadet Partisi galip geldi. SP adayı Ahmet Saruhan 567, MHP'den AKP geçen mevcut belediye başkanı Bayram Yiğitoğlu 493, MHP adayı ise 14 oyda kaldı. Saadet Partisi bütün engellemelere rağmen bir dönem aranın ardından Ahmet Saruhan'ı belediye başkanı seçtirmeyi başardı.

Taşkaracalar'da karargah kurmasına rağmen Özdemir'in partisinin beldede fark yemesi büyük yankı uyandırdı. Özdemir bu seçim mağlubiyetinin ardından milletvekilliği dönemi ve sonrasında köyüne uzun yıllar uğramadı. Özdemir o mağlubiyeti hayatı boyunca hiç unutamayacak ve yakın çevresine seçimleri kaybetmesinin etkenleri arasında şimdiki AKP adayı akrabası Muhammed Emin Akbaşoğlu'nu sebep gösterecekti.

Taşkaracalar'ın 2004 seçimlerinde yeniden Milli Görüş belediyeciliğine geçmesi ile birlikte SP Genel Başkanı Recai Kutan Taşkaracalar'a gelerek belediyenin yaptığı alt yapı hizmetinin açılışını gerçekleştirdi. Kutan, Taşkaracalar'ı ziyaret eden en üst düzey siyasetçi olarak kayıtlara geçti.

Özdemir, 2007 genel seçimlerine gelindiğinde partisinden yenide aday gösterilmeyerek liste dışı kaldı. Kendi ilçesi olan Kurşunlu'da da Belediye Başkanlığını kazanamayan Hikmet Özdemir, parti içi rakiplerince kendi doğduğu köyde dahi seçim kazanamayan milletvekili olarak lanse edilecekti.

Hikmet Özdemir'in köyüne yaptığı en büyük hizmetse köyün kuruluşundan beri süren içme suyu sorununu tamamen ortadan kaldırması oldu. Özdemir döneminde Güldürcek Barajından Çankırı'ya götürülen içme suyu ishale hattına 2. bir ishale hattı ekletilerek Sancar, Dumanlı ve Taşkaracalar'ın yaralandığı sağlıklı içme suyun getirilmesi sağlandı.

Kurşunlu'da kurulan seramik fabrikası da Özdemir'in gayretleri sayesinde ilçeye kazandırıldı.

Taşkaracalar'ın bir önemli siyasi kimlik taşıyan ismi ise 6 yıldır Saadet Partisi İl Başkanlığı görevini sürdüren Ömer Uzun.

Türkiye'de ikamete dayalı nüfus kayıt siteminin devreye girmesi ile birlikte köylerde bulunan nüfus sayısı bir anda düştü. Çevrede bulunan bütün beldelerde olduğu gibi oy kullanmaya gelen seçmen sayısında büyük bir düşüş yaşandı.

29 Mart 2009 tarihinde yapılacak olan seçimlerde SP'li mevcut başkan Ahmet Saruhan yeniden aday olmayacağını açıkladı. Ancak SP mevcut başkan Saruhan'ın yerine aynı ad ve soyadı taşıyan Ahmet Saruhan'ı aday göstererek oldukça ilginç bir isim ve soy isim benzerliğine imza attı..

29 Mart 2009 Mahalli İdareler seçimlerinde AKP ilk defa Taşkaracalar da seçimle iş başına geldi.Yapılan seçimleri AKP adayı Yaşar Özdemir 115 oyla kazandı. SP adayı Ahmet Saruhan 71 ve MHP'li aday Şükrü Koç 53 oyda kaldılar.

Ancak 26 Ekim 2009 tarihinde Yaşar Özdemir bir yıllık görev süresini dahi tamamlayamadan kalp krizi sonucu görevi başında hayatını kaybetti. Özdemir'in vefatının ardından 9 kişiden oluşan belediye meclisi kendi arasında seçim yaptı.

Meclis üyesi Vehbi Aydoğan'ın 3 oy aldığı seçimleri, Yakup Yiğitoğlu 4 oy alarak kazandı. İki meclis üyesi ise oy kullanmadı. 31 Marta 2014 yılı Mahalli İdareler seçimlerine kadar belediye başkanlığını sürdüren Yakup Yiğitoğlu yeni çıkan belde belediyeler kanunu kapsamında köy statüsüne dönen Taşkaracalar'ın son belediye başkanı olarak tarihe geçti

Böylece 1994-2014 yıllarını kapsayan süre boyunca Taşkaracalar da 6 belediye başkanı görev yapmış oldu.

2015 yılının Taşkaracalar açısından 2. bir siyasi milat olacağını kimse tahmin bile demezdi. İstanbul 2. Bölge Milletvekili aday adayı Akbaşoğlu, 7 Haziran Genel seçimleri için partisince Çankırı 1. sıraya sürpriz bir kararla Milletvekilli aday gösterildi. Bu güne kadar kamuoyunun tanımadığı Akbaşoğlu'nun aslen Taşkaracalarlı olması dikkatlerin yeniden o köyün üzerine çevrilmesini sağladı.

Akbaşoğlu'nun köy ile bağlantısı cenaze, düğün ve köyün özel günü olarak nitelendirilen Erenler gününde köye gelmesinden ibaret. İstanbul doğumlu olan Akbaşoğlu seçilmesi halinde Taşkaracalar'ın yetiştirdiği ikinci milletvekili olarak TBMM'de şehrimizi temsil edecek.

Av. M. Emin AKBAŞOĞLU Kimdir? Aslen Çankırılı olan Muhammet Emin Akbaşoğlu, 1968’de İstanbul Gaziosmanpaşa’da doğdu. Küçükköy İmam Hatip Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olan Akbaşoğlu ayrıca Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler Bölümünü bitirdi.

Gaziosmanpaşa MGV İlçe Başkanlığı, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM) İstanbul İl Yönetim Kurulu üyeliği görevlerinde bulundu. Yerel ve genel seçimlerde Sandık Kurullarında ve Seçim Koordinasyon Merkezlerinde çeşitli kademelerde görev aldı.

27 Mart 1994 seçimlerinden sonra Gaziosmanpaşa Belediyesinde Özel Kalem Müdürü ve Müfettiş olarak, 2003 yılından itibaren Adalet Bakanlığı Adli Tıp Kurumu Başkanlığında; Hukuk Müşaviri ve 1. Hukuk Müşaviri olarak görev yaptı. 2011 yılında Adli Tıp Kurumu Başkan Yardımcılığına atandı.

Yavuz Selim Vakfı İstanbul İl Yönetim Kurulu ve Cihannüma Derneği Danışma Kurulu üyesi olup Reyhan Dergisinin Editörlüğünü yapmaktadır. İstanbul Bilgi Üniversitesinde İnsan Hakları Hukukunda Yüksek Lisans yapan ve İngilizce ve Arapça bilen Akbaşoğlu, evli ve iki çocuk babasıdır.

İşte o köyün sıra dışı hikayesi!

İşte o köyün sıra dışı hikayesi!

İşte o köyün sıra dışı hikayesi!

İşte o köyün sıra dışı hikayesi!

İşte o köyün sıra dışı hikayesi!

İşte o köyün sıra dışı hikayesi!

İşte o köyün sıra dışı hikayesi!

İşte o köyün sıra dışı hikayesi!

İşte o köyün sıra dışı hikayesi!

İşte o köyün sıra dışı hikayesi!

İşte o köyün sıra dışı hikayesi!

İşte o köyün sıra dışı hikayesi!