Kurşunlu Tarih Araştırmaları Derneği, kültür dünyamıza 3 yeni eser daha kazandırdı.
Kurşunlu yöresini merkez alan geniş bir coğrafyada yaşayan halkın kültür ürünlerini, sözlü edebiyatını, gelenek, görenek ve sosyal etkileşimlerini araştırmayı ve bulgularını uygulama alanına sokmayı misyon edinen Kurşunlu Tarih Araştırmaları Derneği, yayın serisine 3 kültür kitabı daha kazandırdı.
Serinin ilk iki kitabı Kurşunlu Tarih Araştırmaları Derneği Halk Bilimi Araştırma ve Uygulama Komisyonu tarafından Cumhuriyetimizin 100. yılı anısına armağan edildi. Seride; Halk Bilimi Serisi – 1: El İşi Eserleri’ ve ‘Halk Bilimi Serisi – 2: Gündelik Yaşamın Eşyaları’ isimli derleme kitaplar ile Hikmet Ayhan tarafından yazılmış olan‘Kurşunlu Yeme İçme Kültürü temalı “Sadenin Lezzeti” kitabı yer alıyor.
Kurşunlu Halk Bilimi Serisi’nin yayınlanan ilk iki kitabının editörlüğünü de üstlenen Kurşunlu Tarih Araştırmaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Eryılmaz kitapların önsöz’lerinde okuyucuya, “Doğduğumuz ve vücuda geldiğimiz Kurşunlu yöresinde yaşayan insanlar olarak mutfağımızı, müziğimizi, çocukluğumuzda oynadığımız sokak oyunlarını yaşatmak ve gelecek nesillere yazılı olarak aktarmak istiyoruz.” mesajını verdi.
Eryılmaz, “Kadınlarımızın el işi eserlerini, evlerde ve yaşam alanlarımızdaki gündelik yaşamımıza ait eşyaları, doğa ve sosyal çevremiz ile olan etkileşimleri, değişimleri, yayılımı ve evrimsel gelişimini tarihin huzurunda tespit etmeyi amaçlıyoruz. Kurşunlu Tarih Araştırmaları Derneği Halk Bilimi Araştırma ve Uygulama Komisyonu üyelerini, Cumhuriyetimizin 100. yılı anısına ortaya çıkardıkları bu derleme eser nedeniyle içtenlikle kutluyorum. “ifadelerini kullandı.
Hikmet Ayhan imzalı “Sadenin Lezzeti” isimli kitapla ilgili de düşüncelerini yazıya döken Eryılmaz, “ Bu toprakların evladı Hikmet Ayhan tarafından hazırlanmış olan ‘Kurşunlu Yeme İçme Kültürü’ temalı eserin bundan sonraki benzer temalı çalışmalara da esin kaynağı oluşturmasını arzu ediyoruz. Kitabın yazarı Hikmet Ayhan’a tebrik ve teşekkürlerimizi sunarız.” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığından yayıncılık sertifikası alan dernek, yayın serisinin ilk 3 kitabını 2022 yılının Eylül ayından okuyucuyla buluşturmuştu. Muharrem Hançerli’nin Kurşunlu doğasında uzun yıllara dayanan çalışmalarının yer aldığı endemik bitkilerden olaşan fotoğraflar “Kurşunlu Endemik Bitki Kataloğu” adıyla kitaplaşırken, yine seride yer alan Serpil Kaya’nın “Elim Sende” adlı eseri yayın hayatına kazandırıldı. Ömer Lütfi Özenç’in hazırladığı sözcükler, deyimler ve lakapların yer aldığı “Kurşunluca” adlı kitapta serinin 3’ncü kitabı olarak okuyucuya sunulmuştu.
Kültür Dünyasına 3 yeni kitap daha kazandıran Kurşunlu Tarih Araştırmaları Derneği, böylece yayın sayısını 6 kitaba çıkartmış oldu.