Çankırı’da Anadolu'nun en eski Dar-üş Şifa ve Dar-ul Hadis olarak bilinen Taş Mescit içindeki Mevlevihane de 96 yıl sonra sema ayini gerçekleştirildi.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Çankırı Karatekin Üniversitesi ile Çankırı Yazarlar ve Sanatçılar Derneği (ÇAYASAD) tarafından düzenlenen programda, 1925'te tekke ve zaviyelerin kapatılmasından sonra ilk meali-yi sema (anlatımlı sema mukabelesi) düzenlendi.
Program açılış konuşmasını yapan ÇAYASAD Başkan Yardımcısı Yüksel Arslan, Çankırı Mevleviliği tarihi hakkında bilgi verdi.
Çankırı Mevlevihanesinin Anadolu’nun öncü Mevlevihanelerinden birisi olduğuna dikkat çeken Arslan, ““Kengırı Mevlevihnesi, bîmarhane, dârüşşifa, dârülhadis, taşmescit gibi isimlerle anılmaktadır. Bu derece farklı isimlerle anılmasının sebebi bu kompleks yapının birden fazla işlev gerçekleştirmesidir. Alaaddin Keykubatın valilerinden Cemalettin Ferruh zamanında H.633 (M.1235) yılında dârüşşifa yapılmış bundan yedi yıl sonrada H. 640 (M.1242) yılında taşmescit diye bilinen dârülhadis inşa edilmiştir. Darüşşifa olarak kullanılan bölümün kuvvetle muhtemel Candarbeyoğlu Kasım bey zamanında Mevlevihaneye dönüştüğü bedenlere şifa veren bu yapının ruhlara da şifa vermeye başladığı görülmektedir. Zira arşiv kayıtlarında “ Mevlevihâne-i Kasım bey namıyla mukayyed” ifadeleri oldukça sık geçmektedir. Bu bağlamda Çankırı Mevlevihanesi Tokat, Sivas, Erzincan gibi öncü Mevlevihanelerdendir. Zira Galata, Yenikapı, Beşiktaş, Kasımpaşa, Üsküdar mevlevihanelerinden önce faaliyetlerine başlamıştır. Yaklaşık beşyüz elli yıldan fazla hizmet veren Çankırı mevlevihanesi tarihi süreç içersinde zaman zaman bakım onarım ve tamiratlarda geçirmiştir.” şeklinde konuştu.
Loading...
Konuşmasını sürdüren Arslan, “Birinci dünya savaşında son postnişin Hasip dede başkanlığında otuzüç gönüllü Mevlevi ile Veled Çelebi başkanlığında “Mücâhidini Mevlevi alayına” katılınarak vatan savunmasında önemli hizmetlerde bulunan Çankırı mevlevihanesi Kurtuluş Savaşı yıllarında da bir çok maddi yardım organizasyonları gerçekleştirmiştir. Son postnişin Hasip Dede zamanına kadar Osman Dede, Mehmet Ragıp Dede, Abdülfettah Dede, Mustafa Nuri Dede gibi pek çok Mevlevi şeyhi ve postnişin hizmet etmiştir.” ifadesini kullandı.
Tekke ve Zaviye Kanunu ile mevlevihanenin kapatıldığını aktaran Arslan, 96 yıl sonra 570 yıllık geleneğin "yeniden dirilişi" için bir araya geldiklerini kaydetti.
Konuşmanın ardından Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Tasavvuf, İrfan ve Meydan Meşkleri Topluluğu tarafından postnişin Fatih Çıtlak’ın anlatımıyla meali-yi sema ayini icra edildi.
Programa Vali Abdullah Ayaz, AK Parti Grup Başkanvekili ve Çankırı Milletvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, AK Parti Çankırı Milletvekili Salim Çivitcioğlu, AK Parti Ankara Milletvekili Zeynep Yılıdz, Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi ile davetliler katıldı.
Tarihi gece, Çankırı Postası Haber Merkezimiz tarafından canlı yayınla ekranlara getirildi.