Çankırı'da Uluslararası Kültür Varlığı Kaçakçılığı İle Mücadele Günü'ne özel " Kültür Varlıklarımızı Koruyalım" standı kuruldu.

Çankırı Müze Müdürlüğünce, Yunus Avm’de 14 Kasım Uluslararası Kültür Varlığı Kaçakçılığı İle Mücadele Günü Dolayısıyla " Kültür Varlıklarımızı Koruyalım " standı kuruldu.

Çankırı’da yaya üst geçit çalışması hız kesti Çankırı’da yaya üst geçit çalışması hız kesti

Yunus Avm’deki "Kaçış Yok" standında açıklamalarda bulunan Çankırı Müze Müdür V. Atilla Can standın amacının Unesco 1970 Sözleşmesi'nin diğer ülkeler tarafından bilinirliğinin ve öneminin oluşturulması ile Türkiye'den yurt dışına kaçırılan eserlerin büyük zahmetle yurda getirildiğinin anlatılması olduğunu söyledi

Kültür varlıkları ait oldukları toprakların bellekleri olarak toplumların gelecek nesillere aktarılması zorunlu emanetler olduğunu belirten Can “Günümüzde kaçak kazılar ve soygunlar ile yurt içinde ve yurt dışında satılmaları kültür varlıkları açısından en büyük tehdidi oluşturmaktadır. İşte bu nedenle Unesco, bu suça ve onunla mücadele yollarına daha fazla dikkat çekmek ve önlemler almak amacıyla 2019 tarihli 40. Genel Konferansı'nda 14 Kasım'ı Uluslararası Kültür Varlıklarının Yasadışı Kaçakçılığıyla Mücadele Günü olarak kabul etmiştir” dedi.

Her türlü hırsızlık, yağma ve kültür varlıklarının yasadışı kaçakçılığı, insanlığa ait değerleri yok ettiğini aktaran Can“Kültürel miras ve kültür varlıklarını koruyarak üzerimize düşeni yapmak milli bir görevdir” diye sözlerini sürdürdü.

Can; “Kültür Ve Turizm Bakanlığı tarafından tüm yurt sathında “14 Kasım Uluslararası Kültür Varlığı Kaçakçılığı İle Mücadele Günü”ne özel çok çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Bu kapsamda Çankırı İl Kültür Ve Turizm Müdürlüğü ve Çankırı Müze Müdürlüğü tarafından Yunus Avm’de konuya dikkat çekmek amacıyla 14 Kasım’da “Kültür Varlıklarımızı Koruyalım” temalı mini bir sergi açılmış, tanıtıcı yayın ve içeriklerle bilgilendirme yapılarak, çocuklar için hazırlanan boyama kitabı dağıtımı yapıldı” dedi.

Kaynak: Bülten