KÜLTÜR

Çankırı’da taş işçiliğinin nadide örneği şadırvan

Çankırı’nın Merkez İç Yenice köyü eski yerleşiminde bulunan taş işçiliğinin nadide örneği taş şadırvan, yıllara meydan okumaya devam ediyor.

Abone Ol

ÖZEL HABAER: Çankırı’nın Merkez İç Yenice köyü eski yerleşiminde bulunan taş işçiliğinin güzel ve nadide örneği taş şadırvan, yıllara meydan okumaya devam ediyor.

İç Yenice köyü eski yerleşiminde taş işçiliği cami ve şadırvan dikkat çekiyor. 1970’li yıllar da Sarı Dağda yaşanan toprak kaymaları nedeniyle evler tehlike altında kaldı. Devletin aldığı kararla köyün Sarıdağ eteklerinden daha güvenli olan araziye taşınmasına karar verildi. O günden sonra heyelan yaşanan eski yerleşim hızla tenhalaştı ve tek bir hane oturan bile kalmadı.  

Köyün daha güvenli bir yere taşınmasıyla birlikte eski yerleşimde ayakta kalan cami ve şadırvan oldu. Kitabesine göre, 1954 yılında yapılan taş işçiliğinin nadide örneği cami ve şadırvan günümüze kadar geldi.

Özellikle 1928-1935 yılları arasında yapılan Irmak-Filyos demiryolu inşaatında çalışan yöre halkı taş işlemede ustalaştı. Bölgenin mermer yataklarına sahip olması taş ustalığını da geliştirdi.

Yörede Ildızım ve birkaç yerde örneklerine rastladığımız usta ellerinden çıkan taş şadırvan, altıgen planlı, üzeri sivri külahlı kümpet şeklinde blok taşlarla kaplanmış. Şadırvan’ın bir yüzeyinde ise kabartma şeklinde minare ve cami silueti, çekiç ve murçla taşa ince ince işlendiği görülyor.