KÜLTÜR

Türk Yurdu Ankara-2 kitabında Çankırılı imzası

Cumhuriyet’in ve Ankara’nın başkent oluşunun 100. yılına armağan olarak kaleme alınan “Türk Yurdu Ankara” serisinin 2. kitabı çıktı.

Abone Ol

Cumhuriyet’in ve Ankara’nın başkent oluşunun 100. yılına armağan olarak kaleme alınan “Türk Yurdu Ankara” serisinin 2. kitabı çıktı.

Ankara’nın sırlarını aralayan konuları ile dikkat çeken ilk kitabın ardından da Başkent’in bilinmeyen konuları ile okuyucuyla buluştu. Kitabın ikinci serisinin tanıtım toplantısı ATO Meclis salonunda yapıldı. Prof. Dr. Ayşe Filiz Yavuz’un editörlüğünü yaptığı, Çankırı Postası köşe yazarımız Kadir Çimen’in koordinatörlüğünü üstlendiği, Ankara’nın Başkent oluşunun 101’inci yılına armağan edilen Türk Yurdu Ankara-2 kitabının tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz’ün ev sahipliği yaptığı toplantıya, ATO Başkanı Gürsel Baran, ATO Meclis Başkanı Mustafa Deryal, Gölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı, TOBB Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Sarınay, ANKESOB Başkanı Hüseyin Ar, Ankara Kulübü Derneği Dr. Metin Özaslan, Gökyay Vakfı Santraç Müzesi kurucuları Akın Gökay-Birten Gökyay çifti, Dericizade Faruk Küçük, Ankaralı iş adamları ve kitapta yazıları bulunan yazarlar katıldılar.

Toplantı Prof. Dr. Bülent Aksoy’un yönetiminde, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Ankaralı Seymenlerin eşsiz gösteri sonrası Prof. Dr. Ayşe Filiz Yavuz’un sunumu ile kitabın tanıtımı yapıldı. Konuşmacıların ardından, protokolün katılımı ile kitabın açılışı yapıldı.

Prof. Dr. Ayşe Filiz Yavuz’un editörlüğünü yaptığı, Çankırı Postası köşe yazarımız Kadir Çimen’in koordinatörlüğünü üstlendiği, Türk Yurdu Ankara-2 kitabı, 1040 sayfadan oluşuyor.

Tanıtım programında açılışında konuşan Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz, Türk Ocakları’nın geçmişten beri Türk kültürüne ve Türk geçmişine hizmet ettiğini belirterek, “Bu bağlamda Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını kutlarken biz de çeşitli hazırlıklar yaptık. Bunlardan bir tanesi de Ankara’nın Başkent oluşunun 100’üncü yılı olduğu için Ankara Kitabıydı. Aslında Ankara için bir ansiklopedi gerekir. Fakat öyle bir kitabı hazırlamak bu kadar kısa olmayacağı için biz de böyle bir kitap hazırladık. Tabii bunun da şimdi arkası geldi” şeklinde konuştu.

Türk Ocakları Genel Başkan Yardımcısı Ayşe Filiz Yavuz ise kitapta diplomasi, Ankara’nın insanları ve Ankara’nın hikâyelerine yer verildiğini aktararak, “İlk kitabımızda birçok başlıya yer vermiştik. Ankara’nın adı, kültürü, tarihi, anıları, mimarisi, ticareti, efsanelerine yer vermiştik. Tabi buzdağı kazıdıkça ortaya başka şeyler de çıktı. Bu sefer diplomasiyi, Ankara’nın insanlarını ve Ankara’nın hikâyelerini ekledik” ifadelerine yer verdi.

Kitapta Çankırılı Ahmet Kemal Üçok’un Ankara Hatıraları ve Bir Asırlık Ankara Şiirleri de Yer alıyor. Çankırı Postasının köşe yazarı Kadir Çimen’in Genel Koordinatörlüğünü üstlendiği ve 4 yılı aşkın bir emeğin ürünü olarak yayımlanan eserde Çankırılı Ahmet Kemal Üçok’ta yer alıyor.

Araştırmacı Yazar Kadir Çimen’in kaleme aldığı, “Ankara’da Tarihi Bir gün: Ankara’ya Trenin Gelişi” isimli yazısında Ahmet Kemal Üçok’un bir dönemin Ankara’sına ışık tutan eşsiz bilgiler yer alıyor.

Çimen, “Şair Nef’i ve Nedim’e Nazire Bir Asır Öncesinden İki Ankara Şiiri” isimli yazısında yine Ahmet Kemal Üçok’un iki Ankara şiirine yer vermektedir.

Ankara araştırmaları ile dikkat çeken Kadir Çimen’in diğer konularla ilgili 6 adet yazısı daha kitapta yer bulmaktadır. Çankırılı Yazarlarımızdan Seçkin Küskü’de 2 yazı ile kitapta yer almaktadır. Kitapta ayrıca Çankırılı akademisyen Prof. Dr. Serdar Sağlam’ın ve Çankırılı Doktora Öğrencisi Orkun Yavuz yazıları yer almaktadır.

Kitap, Türk Yurdu Yayınlarından temin edilebilecektir.