Çankırıda istifalar peş peşe! Çankırıda istifalar peş peşe!

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Avrupa Birliği IPA Fonundan sağlanan 76 milyon euroluk kaynağın hangi iller için kullanacağını açıkladı.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Avrupa Birliği IPA Fonu'ndan sağlanan 76 milyon avro'luk kaynağın, sanayi, Ar-Ge, inovasyon, bilgi teknolojileri altyapısının geliştirilmesi, KOBİ'lere bilgi-danışmanlık ile kümelenme projelerine destek sağlamak üzere kullanıma açıldığını bildirdi.

Bakan Çağlayan konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, kaynağın oda, borsa, dernek, vakıf, birlik, belediye, valilik ve üniversitelerin KOBİ'lere dönük hazırlayacağı projelere kullandırılacağını kaydederek, proje önerilerinin en geç 16 Ocak 2009'a kadar Bakanlığa sunulması gerektiğini söyledi.

Çağlayan, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı olarak ulusal kaynakların yanında Avrupa Birliği fonlarını da KOBİ'ler başta olmak üzere sanayici, tüccar ve esnafın kullanımına sunmak amacıyla çalışmalar yaptıklarını belirterek, bu çerçevede, Avrupa Birliğinden sağlanan Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı (BROP) Türkiye toplam bütçesinin, ulusal katkı dâhil yaklaşık 186,9 milyon avro olduğunu kaydetti.

Avrupa Birliği Komisyonu ile yürütülen müzakereler sonucunda Bakanlığı tarafından programın toplam bütçesinin yaklaşık yüzde 41'ine karşılık gelen 75,9 milyon euro'luk kaynağın kullanıma açıldığını ve ''Proje Teklif Çağrısı''na çıkıldığını belirten Çağlayan, şunları kaydetti:

KAYNAK, 43 İLDE UYGULANACAK


''Program kişi başı milli geliri Türkiye ortalamasının yüzde 75'inin altında kalan 43 ilde uygulanacaktır. Söz konusu kaynak, oda ve borsalar, valilikler, belediyeler, üniversiteler, teknoloji geliştirme bölgeleri, organize sanayi bölgeleri, küçük sanayi siteleri, iş ve işletme geliştirme merkezleri, ihracatçı birlikleri, sendikalar, sektör dernekleri ve vakıfların KOBİ'lere yönelik hazırlayacağı ve Bakanlığımıza sunacakları projeler vasıtasıyla kullandırılacaktır.

Projelerin, sanayi, Ar-Ge, inovasyon, bilgi teknolojileri ve turizm altyapısının geliştirilmesi, KOBİ'lere bilgi-danışmanlık desteği sağlanması ve kümelenme faaliyetlerine yönelik olması gerekmektedir. Burada özellikle vurgulamak isterim ki, kaynak direkt olarak KOBİ işletmelerine değil, KOBİ'ler için proje hazırlayacak kurumlara sağlanacaktır. Bir ilde KOBİ'lerimize hizmet sunan kuruluşlarımızın, bir araya gelerek ortak proje sunmaları, hem projenin uygulanabilirliği açısından, hem de yaratacağı sinerji ile daha geniş bir tabanın faydalanmasını sağlayacaktır.''

Hibe kapsamında 76 milyon avro'luk fondan hibe desteği sağlanacak 43 il şöyle:
Adıyaman, Ağrı, Amasya, Ardahan, Artvin, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Iğdır, Kahramanmaraş, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kilis, Malatya, Mardin, Muş, Ordu, Osmaniye, Rize, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tokat, Trabzon, Tunceli, Van, Yozgat.

 

Editör: Haber Merkezi