81 yıl önce Çankırı’da Kızılay çadırları kurulmuştu

Çankırı’nın 1943 yılı şehir manzarasını yansıtan siyah-beyaz fotoğraf karesi, dönemin bir çok ayrıntısı ve tarihi olayına da ışık tutuyor.

Henüz betonlaşmanın olmadığı kent dokusunun yüksek binalarla esir edilmediği yıllarda şehirde her yerden görülebilen en yüksek yapı olarak Sultan Süleyman Cami görülüyor.

Çankırı'da kumda değil, tuzda pişen Türk kahvesi Çankırı'da kumda değil, tuzda pişen Türk kahvesi

Fotoğrafın 1943 yılında çekildiğini anlamamıza yardımcı olan bir diğer ayrıntı da ise büyüklü - küçüklü çadırların olduğu alan. Günümüzde Çankırı Belediyesi Sosyal Tesislerine yakın bir yer olduğu düşünülen çadırların olduğu alan ise o günlerde deprem gerçeğini bir kez daha hatırlatıyor.

Tarih Boyunca Çankırı Depremleri Makale: Tarih Boyunca Çankırı Depremleri

27 Kasım 1943 tarihinde meydana gelen depremler, Ilgaz, Çerkeş ve Kurşunlu’da ve köylerinde çok büyük hasarlara yol açmıştı. İşte o fotoğraf karesine yansıyan çadırlarda1943 depremi sonrası kurulan Kızılay’ın konuk çadırları ve sahra hastanesi çadırıydı.

2 İlkanun (Aralık) 1943 Perşembe günü yayımlanan Ulus Gazetesinde, Kuzey Anadolu Fay hattının geçtiği Ilgaz, Kurşunlu ve Çerkeş’te yaşanan yıkımın ayrıntıları “Ilgaz’da deprem yüzünden açıkta kalanların hepsi çadırlara yerleşti” başlığıyla veriliyor.

Cankiri Kizilay Cadiri Ulus Gazetesi

Gazete, Çankırı muhabiri Kadri Koraman imzasıyla Kızılay’ın Çankırı’dan her gün felaket zedelere trenle ekmek ve yiyecek gönderdiğini, zelzelenin Kurşunlu’da ehemmiyetli tahribatlar neden olduğunu ve Bayramören köyünün çıkan yangında yandığını belirtiyor.

Editör: Günnur Şeker