Afetlere hazırlık kapsamında akademik faaliyetler yürüten Afet Araştırmaları Derneği, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin 25. yıl dönümü münasebetiyle ‘Farklı Mesleki Disiplinler Yönünden Triyaj’ isimli iki gün sürecek bilimsel bir eğitim düzenleyecek.

Eğitimde, afet durumlarında kıt kaynakları kimin, nereye ve nasıl yönlendirmesi gerektiğiyle ilgili sorulara akılcı yanıtlar sunulacak. Afet Araştırmaları Derneği, 15–16 Ağustos 2024 tarihlerinde Ankara Kent Konseyi (Ulus/Ankara) merkezinde ‘Farklı Mesleki Disiplinler Yönünden Triyaj’ eğitimi gerçekleştirecek.

Etkinliğe TC İşişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü, Ankara Büyükşehir Belediyesi, AFAD, Ankara İl Sağlık Müdürlüğü, Ankara İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü, Ankara Üniversitesi Afet Araştırma ve Uygulama Merkezi, ODTÜ Afet Yönetim Merkezi, Ankara Üniversitesi Teknokent, Ankara Kent Konseyi, Esri Türkiye, Mildata, SavunmaSanayiOrg, C4Defence, Ankara Katılımcı Yönetim Derneği, Timbir - İnternet Medya ve Bilişim Federasyonu, Afette Rehber Çevirmenler (ARÇ) Girişimi ve Duru Bilişim Teknolojileri gibi kurum ve kuruluşlar destek verecek.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Afet Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Eryılmaz, triyajın, en basit tanımıyla afetlerde tedavi ve tahliye amacıyla hastaların hızlı değerlendirilmesi ve sınıflandırılması olduğunu belirterek, “Triyaj, kıt kaynağın etkin kullanımı yeteneğidir. Afet durumlarında bu kıt kaynağı kimin, nereye ve nasıl yönlendireceği gibi sorulara en akılcı yanıtları bulmamız gerekiyor” dedi.

Çankırı’da öğrencilerin en tehlikeli geçişi Çankırı’da öğrencilerin en tehlikeli geçişi

Prof. Dr. Eryılmaz, özellikle büyük metropollerde yaşanabilecek afetlerin sonrasındaki müdahale, yardım ve tahliyelerde; hangi apartmana, kuruma, sokağa, bölgeye ya da ülkeye öncelikle ulaşılacağıyla ilgili kararların hangi ilkelere göre verileceği ve bu kararların etkinliğinin ne olacağının önceden belirlenmesi gerektiğini söyledi. Afetlerin yönetiminde, çağın yüksek teknolojik olanakları ve çoklu mesleki alanlara ait sinerjik kurguların sahaya sunulabildiği oranda optimal yanıtların oluşturulabileceğini belirten Prof. Dr. Eryılmaz, şöyle devam etti:

“Ekonomi, sağlık, savunma, sanayi, teknoloji, sosyoloji, psikoloji, din, ticaret, medya, eğitim, tarım, hayvancılık ve doğa bilimleri ile benzeri diğer birçok bilim dalını; tarihsel, kültürel ve öngörüsel birikimlerimizle birbirine eklemleyerek, en akılcı ve en etkin çözüm yollarını bulmak, kurgulamak ve olası her türlü potansiyelin, bir afet oluşturmadan önünü kesmek zorundayız. İstanbul gibi metropollerde, büyük ölçekli bir depremin yaşanmayacağını kimse söyleyemez. Böyle bir durumda karşımıza çıkacak acı gerçeğin farkında olarak; bugünden tezi yok, kitlesel yaralı yönetiminde uygulanacak olan triyajın ilkeleri vatandaşlarımıza öğretilmeli ve her bir bireyin triyaj felsefesini içselleştirilmesi sağlanmalıdır. Dernek olarak bu felsefenin ülke genelinde yaygınlaşması için birçok etkinlik düzenliyoruz. Bu kapsamda, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin 25. yıldönümü anısına 15-16 Ağustos 2024 tarihlerinde Ankara’da ‘Farklı Mesleki Disiplinler Yönünden Triyaj Eğitimi’ düzenliyoruz. Etkinliğimize katılım ücretsiz, ancak kayıt olma zorunluluğu var. Etkinliğimize afet temasıyla ilgili herkesi davet etmekten mutluluk duyuyorum.”

Editör: Ercan Şeker