Başkan Esen, “Konu kamusal rantsa en büyük rantçı benim”

Çankırı Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, kent meydanı projesinin ranta dönüştürüldüğü eleştirilerine cevap verdi. Başkan Esen, “Konu kamusal rantsa en büyük rantçı benim”” dedi.

Çankırı Postası Genel Yayın Yönetmeni Ercan Şeker ve Radyo Neşe İmtiyaz Sahibi Turan Harmancı’nın her hafta Cuma günleri gündemi değerlendirdikleri “Gündem Özel” programının bu haftaki konuğu Çankırı Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen oldu.

Başkan Esen programda soruları içtenlikle cevaplandırırken yaptığı birbirinden çarpıcı açıklamalarla da dikkatleri üzerine çekti.

Başkan Esen’in programda yaptığı açıklamaların önemli konu başlıkları şu şekilde;

Görev yaptığım 4,5 yılın ilk 1 yılı bütçe problemi ile geçti

Göreve başladığımızda kendi bütçemizin 1,5 katı borç ve açığı olan bir belediyeyi kucağımızda bulduk. Bizim öncelikle bütçemizi dengelememiz lazımdı. İlk bir yılımız böyle geçti. Sonrasında göreve başlamadan hazırladığımız plan ve programımızı hayata geçirmek istediğimizde ise küresel salgın pandemi başladı. Bu süreç malumunuz hiç kolay geçmedi. Sonrasında yaşadığımız sel ve deprem felaketleri ile bu zor ve acı dolu süreçler devam etti.  Buna rağmen çok önemli projelere ve işlere imza attık. Tüm bunlara rağmen bahanemizde yoktu. Bahanemiz yoktu ama işin açıkçası paramızda yoktu. Meclis üyesi olduğum için durumu az çok biliyordum ama masanın bu tarafına geçince durumun bildiğimden daha vahim olduğunu gördüm.  Tüm bu olumsuzluklara rağmen bugün gerçekleştirdiğimiz proje sayısı 65 büyük proje. Yaptığımız diğer projeleri de sayarsak bu proje sayısı belki 165 projedir. Biz bazı belediye başkanları sandalye masa yapıp projeden saymıyoruz. Yani geldiğimiz noktada hem ürettik hem kendi bütçesinin 1.5 katı borcu olan bir belediyeyi bugün bütçesinin sekizde biri kadar borcu olan bir belediye seviyesine getirdik. Yani bugün ekonomik olarak en rahat belediyelerden biriyiz.

Çankırı olarak deprem gerçeğini unuttuk mu?

Deprem gerçeğini elbette unutmadık tabi ki. Şehirde komple depremle ilgili bir revizyon çalışması yaptık bazıları çok uzadı dedi ama biz adaletli ve gerçekçi bir çalışma yapmak istedik. Deprem sonrası yaptığım açıklamada bizim binalarımızın %80 i 2000 yılı öncesi yapılar demiş ve bu yapıların depreme dayanıksız olduğunu ifade etmiştim. Yani deprem konusunu hiç unutmadık hep üzerinde çalıştık. TOKİ ile sürekli görüşme halinde olduk.  Yani amacımız hem depreme dayanıksız konutları yenilemek hem Çankırı’da istihdam edilen mavi yakalı işçilerin Çankırı’da ikamet ederek burada kazandıklarını burada harcadıklarını sağlamaktı. TOKİ geldi ama geç geldi ve yeterli sayıda elbette ki olmadı. 

Gündemi takip etmeyen siyasi il başkanları var

Yaptığımız meydan projesi ile ilgili bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan ve gündemi takip etmeyen siyasi il başkanları var. Kent meydanı ile ilgili bu il başkanımız birçok kez kamuoyuna anlatmamıza rağmen ilimizde bulunan siyasi il başkanlarını davet edip kendilerini bilgilendirdik kendisi bu toplantıya gelmedi. Bilgi sahibi olmadan şimdi “Kent meydanı rant projesi” diye açıklama yapıyor.  Buna üzülüyorum. Eleştireceğim derken bilgisiz durumuna düşüyorlar.  Eleştiri olacak ama hakkaniyetli olacak. Yani örneklersek aldığınız yeni arabaya laf edemeyenler arabanın rengini beğenmiyor. Bu komik bir durum.

Konu kamusal rantsa en büyük rantçı benim

Kent meydanı projesi ile bir kez daha kamuoyuna anlatayım. Yaptığımız proje ile ilgili bir rant varsa bu kamusal ranttır. İşi hizmet olan bir belediye başkanı olarak bende daha iyi hizmet üretmek için bir kamusal rant varsa en büyük rantçı ben olurum. Ama şunu açık açık ifade edeyim ki bizim ilk düşüncemiz ve projemizde orada iş yerleri yapma fikri ve düşüncesi yoktu.  Bizim projemizde belediye tarafından kot farkından dolayı merdivenle inilecek ve Köşk pastanesi tarafından dümdüz çıkılacaktı. Altı da iki kat otopark olacaktı.  Bakın size getirdiğim dosyalarda meydanla ilgili 32 adet proje var. Ama projenin bu şekilde olması için ısrarcı olan ve oraya iş yerlerini yapmamızı isteyen kişi bakanlık yetkililerimiz ve önceki dönem bakanımız Sayın Murat Kurum beyefendidir. Bu şu anki bakanlık yetkililerimizden de teyit edilebilir.  Sayın bakanımız buradan elde edeceğin gelirle maliyeti çıkarır ve yeni hizmetler yaparsın dedi. Böyle olursa valiliğin olduğu kısmı da size tahsis ederiz dedi. Bizim de Allah var işimize geldi.  Yani bu proje buradan hareketle yola çıktı. Daha çok rant elde etmek yerine daha güvenli olsun diye bazı bölümlerden vaz geçerek 1.5 güvenlik kat sayısıyla yapıyoruz bu projeyi. Bu ne demek şu anda yeni yapılan hastaneden güvenlik gerektiren askeri binalardan daha da sağlam bir bina olacak burası. Yani Allah korusun 12 şiddetinde bir deprem olsa güvenle ayağınızı uzatıp korunabileceğiniz bir yer burası.

Genel Yayın Yönetmenimiz Ercan Şeker’in yapılan projede meydana 3 cepheden giriş olamayacağını girilecek tarafta ise yine merdivenle çıkılacağını bu projenin meydandan ziyade terasa benzediğini eleştirmesi üzerine Başkan İsmail Hakkı Esen; “ Bizim derdimiz zaten bakınca baştanbaşa meydan görünsün değil bakmak isteyen yukarıdan bakar. Bizde adına Teras Meydan deriz.  Yani ben buradan elde edeceğim gelirle bu şehir için yeni projelere imza atacağım.” şeklinde cevap verdi.

İddia edildiği gibi 80 değil 40 adet işyeri olacak

Çankırı’da yaya üst geçit çalışması hız kesti Çankırı’da yaya üst geçit çalışması hız kesti

Bizim burada planladığımız 41 işyeri.  41 iş yeri olacak ama bizim buralarda bölme yapma hakkımız var. Yapacağız demiyorum ama yapabiliriz. Ayrıca bu iş yerlerinin kullanımında hakimiyet bizde olacak.  Yani tabelasından dizaynına kadar kurduğumuz “Kent Estetik Komisyonu” karar verecek. Burada konser yapamayız ama resmi törenlerde kullanabiliriz. Bittiğinde güzel bir proje olacak.

Ulu cami çevresine yapılan proje cami siluetini bozuyor mu?

Ulu cami civarı için de 10 un üzerinde proje çizdirdik.  Tüm projelerde üst kısımda iş yeri altı otoparktı.  Bilmeyenler yine rant diyecekler ama biz yapacağımız işyerleri ile o mahalle hareketlensin ticari ve sosyal etkileşim olsun istedik.  Yani nerede bir işletme varsa orada bir yaşam alanı oluşur. Bizim derdimizde ata yadigârı bu emanetin çevresinde bir yaşam alanı oluşsun. Derdimiz rant değil yani.

Ulaşım sorununu hallettik

Aldığımız 31 yeni araçla ulaşım sorununu çözdük. Uluyazı kampüsü ile ilgili bir sorun var gibi gözüküyor ama şunu söyleyeyim sabah 08-10:00 arasına siz tüm dersleri koyarsanız yani bir anda 8-10 bin öğrenciyi kampüse taşımamızı beklerseniz kusura bakmayın bunun altından kimse kalkamaz.  İlçelerde ki MYO lar ve şehir merkezinde ki kampüslerde Uluyazıya taşındı. Yani 15-20 bin öğrenciyi taşımak kolay değil. Özellikle sabah belirttiğim saatlerde ki ders yoğunluğunu göz önüne aldığımızda bu mümkün değil. Bu sorunsa çözülmez nasıl çözülür derseniz 15. 000 öğrenciyi kampüse toplamamamız lazım. Şehirin değişik noktalarına yamamız lazım. Bu konuyla ilgili de üniversiteyle görüşmelerimiz var. Ben onun suçudur bunun suçudur demiyorum. Zamanında o kampüs yapılmış ve yeri yanlış.

Yeraltı Tuz şehrine ziyaretçi akını var

Yeraltı Tuz Şehri ile ilgili elimizde veriler var örneğin geçtiğimiz bir haftasonu hiçbir etkinlik faaliyet, festival yokken 400 adet araç girişi oldu. Eskiden 4 araç gelmiyordu. Buraya gelen ziyaretçilerin şehirde kalması için 16 adet coğrafi işaret alan yöresel ürünümüz var. Bunun için de Yöresel Ürünler Konağı lazım bunu da kurduk hazır.  Biz Çankırı kalesi ve Yeraltı Tuz Şehri için alternatif ulaşım yolları arıyoruz.

Çankırı Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen'in konuk olduğu Gündem Özel Programının Tamamını alttaki ekrandan izleyebilirsiniz.

Editör: Haber Merkezi