Çankırı'da tuz işletmeciliği yapan 3 firmaya mahreç işaretli amblem asıldı! Menşe türünde tescillenen Çankırı Kaya Tuzunu satan firmlara neden mahreç türünde amblem verildiği anlaşılamadı.
Çankırı’da kaya tuzu ürünleri üreten, piyasaya arz eden ve dağıtan 3 firma coğrafi işaret logolu amblem kullanmaya uygun görüldü.
Çankırı Belediyesi tarafından 06 Haziran 2023 tarihinde Çankırı Kaya Tuzu, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından menşe türünde coğrafi işaret alarak tescillendi. Aradan geçen zaman dilimi içerisinde coğrafi işareti alınan Kaya Tuzu’nun, coğrafi işaret taşıyan amblemlerinin piyasaya yansımaması eleştiri konusu oldu. Çankırı Kaya Tuzu’nun tescil sahibi Çankırı Belediyesi, 3 firmaya coğrafi işaretli ürünle ilgili amblem kullanmasını uygun gördü.
- Yanlış amblem takıldı
Çankırı Belediyesi ekipleri tarafından geçtiğimiz günlerde firmalara amblemleri teslim edilerek işyerlerinin görünür yerlerine takmaları istendi. Ancak Çankırı Kaya Tuzunu üreten ve satan işletmelere menşe türü yerine, mahreç işaretli logo verilmesi dikkat çekti. Kafalarda soru işareti oluşturan uygulama ile ilgili Türk Patent ve Marka Kurumunda Çankırı’nın 28 coğrafi işaret tescili almış ürünü bulunuyor. Bu ürünlerin 27’si mahreç türünde coğrafi işaret almış durumdayken sadece Çankırı Kaya Tuzu menşe türünde tescil edilmiş durumda. Çankırı Postası Haber Merkezimiz, yaptığı araştırmalar sonucunda işletmelere yanlış logo gönderildiği konusunda kanaate vardı.
Çankırı Kaya Tuzu’nun tescil sahibi Çankırı Belediyesi tarafından üretim, pazarlama ve piyasaya arz yapan 3 işletmecinin (Faaliyet Gösterenlerin Bilgileri) isim listeleri Türk Patent ve Marka Kurumuna gönderilerek yayımlandı.
Büşra Çelikkaya - Üretim/Piyasaya Arz
Safir Tuz Gıda Maden Pazarlama Nakliyat İnşaat İthalat İhracat Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi - Üretim/Pazarlama/Dağıtım/Piyasaya Arz
İlyas Ak - Üretim/Piyasaya Arz
Türkiye’de Coğrafi İşaret
Türkiye, sınırları içerisinde üretilen ürünlere, Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) aracılığıyla kendi coğrafi işaretlerini veriyor. Türkiye’de gıda, tarım, maden, el sanatları ve sanayi ürünleri coğrafi işaret tescili alabiliyorken; coğrafi işaretler “menşe adı” ya da “mahreç işareti” olarak tescil ediliyor. Bunlara ek olarak menşe adı veya mahreç işareti kapsamına girmeyen bir ürünü tarif etmek için geleneksel olarak en az otuz yıl süreyle kullanıldığı kanıtlanan adlar, “geleneksel ürün adı” olarak tanımlanabiliyor. Bu kavramların ne anlama geldiğine bakmak gerekirse:
•Menşe Adı: Bir ürünün, tüm veya esas nitelikleri belirli bir coğrafi alana ait doğal ve beşerî unsurlardan kaynaklanıyorsa bu durumdaki ürünlere menşe adı verilebiliyor.
•Mahreç İşareti: Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibarıyla belirli bir coğrafi alan ile özdeşleşmiş olan; üretim, işleme ya da diğer işlemlerinden en az birinin belirlenmiş coğrafi alan içinde gerçekleşen ürünler mahreç işareti alabiliyor.
•Geleneksel Ürün Adı: Geleneksel olarak en az otuz yıl süreyle kullanıldığı kanıtlanan, geleneksel olarak üretilen veya geleneksel bileşim, hammadde veya malzemeden üretilen ürünler geleneksel ürün adı alabiliyor.