ÖZEL HABER: Çankırı'nın Kurşunlu ilçesine bağlı Ağılözü köyünde çiftçilik yapan Kerim Yiğitoğlu, 30 dönüm alana yüksek verim potansiyeline sahip ata buğdayı tohumlarını ekti. Dönüm başına büyük verim aldı.

Çankırı'nın Kurşunlu ilçesine bağlı Ağılözü köyünde çiftçilik yapan Kerim Yiğitoğlu, 2 yıl önce Muğla’dan asker arkadaşından temin ettiği 50 kilogram ata buğdayı tohumundan yüksek verim elde etti. Deneme amaçlı 2 yıldır Çatalbaşak cinsi buğday eken Yiğitoğlu, 50 kilogram ata buğdayından 1.700 kg ürün aldı. Bu yıl ise ekim alanını genişleterek 30 dönüm bir alana ata tohumu ekti.  Yöre çiftçilerine de örnek olan Yiğitoğlu, geçen yıl 6 köyde tarım yapan çiftleri teşvik ederek ata tohumundan verdi. Çiftçilerde deneyimlerini ortak whatsapp grubunda paylaşıyorlar.

Dört yıl önce genetiği bozulmamış tohumları ekmeye başladığını ifade eden Yiğitoğlu, “Dört yıl önce mor patates yetiştirdim. Fizyolojisi gereği kanser hastaları ilgi gösteriyor. Fakat su ihtiyacından dolayı üretimini sürdüremedim.”dedi.

Kerim Yiğitoğlu, 2 yıl önce Muğla’dan asker arkadaşından temin ettiği 50 kilogram çatal başak cinsi ata buğdayı ekti. Bölge şartlarına uygun olduğunu düşündüğü buğday ise 1/34 verdi. Bir çuvala denk gelen 50 kilogram buğdaydan, 33 çuval buğday elde etti.

Hiçbir şekilde kimyasal atmadım -

Kurşunlu’da yaşanan elektrik kesintilerine köklü çözüm Kurşunlu’da yaşanan elektrik kesintilerine köklü çözüm

Genetiği oynanamamış buğdayı bölge toprağının ıslah ettiğini söyleyen Yiğitoğlu, “Hiçbir şekilde kimyasal atmadım. Ne taban gübresi, ne de üst gübre. Sadece bir hemşerimizin Ankara’da ürettiği sıvı solucan gübresi kullandım. Ata buğdayı bizim coğrafyamızın toprak şifresi ile COP’u yükseldi. Bu buğday toprağı yormuyor. Hibrit buğdaylardan dönüme 20 kilo atılıyor, bu buğday dan ise dönüme 9 kilo atılıyor. Uygulama sonucunda gördük ki başakta ortalama 70 ila 140 arasında tane var. 5-10 kardeşlenme veriyor. Buğdayda boy bakımında 4-5 boğum oluyor.” şeklinde konuştu.

Hasat sonrasında Kıraç ekmeklik buğday elde edeceklerini belirten Yiğitoğlu, “Bu buğday Kıraç ve susuzluğa dayanıklı ekmeklik buğday. Ekmeğin tadına hasattan sonra bakacağız. “diye konuştu.

Agilozu Ata Tohumu

Saman verimi de yüksek –

Çatal başak buğdayının saman veriminin de yüksek olduğunu aktaran Yiğitoğlu,” Samanı verimi de yüksek. Komşu parseldeki hibrit buğday 30-40 cm boyunda. Bu ata tohumu buğdayın boyu 150 cm civarı. Bu sürdürülebilir bir tohum.” değerlendirmesini yaptı.

İsrail tohumları Türkiye de destek alıyor-

Ülkede ki sertifikalı tohum satan firmaların çoğunluğunun İsrail menşeli firmaların tekelinde olduğuna dikkat çeken Yiğitoğlu, “Hükümet bu ata tohumlarıyla ilgili 2008 deki kanunları değiştirmesi gerekiyor. Sertifikalı tohum satan firmalarla ilaç satan firmaların elinde kalan bir ülkeyiz. Tarım bakanlığında çiftçi dolaşmıyor, hep ilaç mümessilleri dolaşıyor. Maalesef bu tohuma devlet destek vermiyor. Bu tohumun ticareti ve ihracatını yasakladırlar. “ ifadelerine yer verdi.

Editör: Bahadır Çimen