Çankırı Karatekin Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencilerini yakından ilgilendiren "Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı'nın" tam tarihinin henüz belli olmaması bütün mezun öğrencilerde bir endişe yarattı. Mezun öğrenciler 10 Temmuz Dünya Hukuk gününde yayımladıkları bildiri yayımlayarak "Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı'nın" belirleyici ve adaletli olmadığını, sınav tarihinin tam olarak belli olmamasına da tepki gösterdi.

8 Mayıs 2024 tarihli Resmî Gazete ile birlikte yayımlanan "Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı" yönetmeliğinin ardından, Hukuk Fakültesinden mezun olan öğrencilerin Avukatlık ve Noterlik gibi meslekleri icra edebilmek adına sınava tabi tutulmasına karar verildi. Eylül ayında gerçekleştirilmesi planlanan "Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı'nın" tam tarihinin henüz belli olmaması bütün mezun öğrencilerde bir endişe yarattı.

Geçtiğimiz yıllarda yalnızca Hakimlik ve Savcılık mesleklerini icra edebilmek için sınava tabi tutulan hukuk fakültesi mezunları, bundan sonraki dönemlerde avukatlık ve noterlik mesleklerini icra edebilmek için de 8 Mayıs 2024 tarihli Resmî Gazete ile birlikte yayımlanan yönetmeliğin ardından "Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’na" tabii tutulacak. YÖK Başkanı Erol Özvar'ın bugün yaptığı açıklamada mimarlık, eczacılık, psikoloji, beslenme ve diyetetik ve temel bilimler kontenjanlarının azaltılması gündeme geldi. Bazı Hukuk Fakültesi mezunları ve öğrencilerinin yayımladığı bildiride aynı işlemin hukuk fakültelerinde de gerçekleştirilmesi gündeme geldi. Yayımlanan bildiride "Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı'nın" belirleyici ve adaletli olmadığını belirten mezunlar sınav tarihinin tam olarak belli olmamasına da tepki gösterdi.

İşte bazı Hukuk Fakültesi mezunları ve öğrencilerinin yayımladığı bildiri:

Avukat sayısındaki artış sınavla değil, baraj ve kontenjanların düşürülmesiyle yapılmalıdır!

Çankırı'da öğrenci servis ücretleri belli oldu Çankırı'da öğrenci servis ücretleri belli oldu

Geçtiğimiz yıllarda hukuk fakülteleri mezunları doğrudan hakim savcılık sınavlarına girebilme imkanına sahip olup; avukat, noter gibi meslekleri icra edebilecekken bu sene hayata geçirilecek olan Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ile birlikte artık özel sektör olan “avukatlık” mesleği dahi sınava tabi tutuldu.

Özel sektör içerisinde yer alan “Avukatlık” mesleği için sınav yapmak adaletli olmayacaktır!

Avukatlar her ne kadar 657’ye tabi mesleklerden olsa da devlet kurumlarından ayrı faaliyet alanlarına sahip mesleklerdir.Söz konusu sınavda başarı sağladıktan sonra da herhangi bir karşılık olmaksızın yalnızca 4 yıl okuyup bitirdiğimiz fakültenin diploması geçerli olmaktadır. Avukat olabilmek için 4 yıl boyunca yükseköğrenim kurumlarından eğitim alan ve her yıl en az 3 sınava giren hukuk fakültesi öğrencileri vize, final vebütünleme sınavlarındaki başarıları ile mezun olmaktadırlar. Ancak “Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı” bu sınavlar dışında ekstra bir sınav olmakta ve hukuk öğrencilerinin hukuk fakültesi sınavlarına olan güvenlerini zedeleyecektir.

Bizden istenilen sınav puanını alamadığımız takdirde ise diplomamızı kullanamıyoruz!

12 yıllık eğitim öğretim hayatı sonrası YKS’de eşit ağırlık dalında Türkiye’nin en başarılı öğrencilerinin emekleri karşılığı yerleştiği, üstüne üstlük 4 yıl boyunca yoğun çalışma ve emekler sonucu hukuk fakültesinden mezun olan hukuk fakültesi öğrencileri Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’ndan başarılı bir sonuçalmaması durumunda hukukçu kimliğini alamadan mesleksiz kalmakta ve avukatlık mesleğini dahi icra edememektedir.

“Hukuk Meslekleri” arasındaki alternatiflerimiz elimizden alındı!

Farklı bölüm mezunları KPSS’de başarılı olamadığı takdirde özel sektörlerde çalışabilirken bizler bu noktada hukuk meslekleri arasında özel sektör olan avukatlık alternatifinden mahrum kalmış durumdayız.

2 ay içerisinde sınavın olacağı kesin ancak tarih henüz belli bile değil!

2024 yılı Haziran-Temmuz aylarında mezun olmuş bir öğrenci Eylül ayında sınava girecek, “Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’na” bu kadar az zaman varken sınav tarihinin hala netleşmemiş olması mezunlar arasında endişe ve telaş uyandırmaktadır.

Bu bağlamda baktığımızda sınav tarihi bile net olmayan Hukuk Meslekleri Sınavı yerine Hukuk Fakültesi kontenjanları ve barajın düşürülmesi daha uygun olacaktır.

İnsanların hakkını savunmaya aday kişiler olarak buna kendi hakkımızı savunmak ile başlıyoruz;

Hukuk fakültesi öğrencileri olarak yaklaşık 12 yıllık emeğimizin karşılığını almak ve hak ettiğimiz yerlerde olmak istiyoruz.

Editör: Günnur Şeker