Çankırı’nın Kurşunlu ilçesi Hocahasan köylülerinin hayvanlarını otlattıkları meralarla ilgili verdikleri hukuk mücadelesinde önemli bir gelişme yaşandı.

Hocahasan Köylülerinin yüzlerce yıldır hayvan otlattıkları Kepez mevkiinde bulunan bin 990 dönüm mera arazisine YPT Enerji gözünü dikti. YBT Enerji, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından Güneş Enerji Santrali (GES) Projesi için 1.12.2023 tarihinde Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu raporunu aldı.

Kastamonu Bölge İdare Mahkemesine, yürütmenin durdurulması ve kararın iptali davası açan Hocahasan Köyü muhtarı Zeynel Abidin Kalemoğlu, köylüleriyle birlikte büyük bir hukuk mücadelesi başlattı.

YPT Enerji,4342 sayılı mera kanunun 14. maddesi kapsamında tahsis amacı değişikliği yapılması için Çankırı İl Mera  Komisyonuna başvurdu. Çankırı İl Mera Komisyonu, Çankırı Ziraat Odası Salonunda bugün konuyu görüşmek üzere toplandı.

Kurşunlu’da yaşanan elektrik kesintilerine köklü çözüm Kurşunlu’da yaşanan elektrik kesintilerine köklü çözüm

Hocahan Köyü Muhtarı Zeynel Abidin Kalemoğlu mera komisyonun da yaptığı savunmada arazinin ‘kadimden bu yana’ mera olarak kullanıldığını, köylerine en yakın mera arazisinin bir oldu bitiyle ellerinden alınmak istediğini söyledi.  Köylerinin hayvancılıkla geçimini sağladığına dikkat çeken Kalemoğlu, köylerine ve sulak alana en yakın mera arazisinin GES Projesine kurban edilmesinin hayvancılığa büyük bir darbe vuracağını ifade etti.

Hocahasan Köyünde İç Anadolu Trafo merkezinin bulunduğunu, Devrez Kızlaryolu Barajı kapsamında hidroelektrik santrali yapılacağını ve Mestan mevkiinde GES projesini yer aldığını söyleyen Kalemoğlu, Kepez kayalıklarının mera arazisinden çıkartılmasının köylülere yaşam alanı bırakmayacağını ifade etti.

Kalemoğlu’nun savunmasının ardından İl Mera Komisyonu, firmanın tahsis değişikliği talebini red kararı vererek Kepez Mevkiinin mera olarak kalmasına karar verdi.

Editör: Tuğçe Betül Arpacı