Çankırı’nın Şabanözü ilçesi Kamış köyünün sosyo- kültürel yapısını kaleme alan Dr. Münir Cerrahoğlu, üç yılı aşkın sürede hazırladığı titiz araştırmasını “Kamış Köyü Monografisi” adlı kitabından yayımladı.

Ihlamur Akademi Yayınevinden çıkan kitap, Kamışlı Köyü’nün Orta Asya’dan getirilen kültür birikimini Anadolu kültürüyle harmanlayarak kendine özgü bir kültür oluşturmasını ele alıyor.

Kitabı hakkında değerlendirmede bulunan Dr. Münir Cerrahoğlu,Orta Asya’dan getirilen kültür birikimini Anadolu kültürüyle harmanlayarak kendine özgü bir kültür ortaya koyabilen Kamış köyü, Anadolu’nun renkli coğrafyalarından biridir. Kamış köyü uzun yıllar dışa kapalı toplum olarak kültürel değerlerini korumuş ancak değişen yaşam biçimleri, teknolojik gelişmeler, iç ve dış göçler gibi sebeplerle kültürel değişimden etkilenir olmuştur.” dedi.

Cerrahoğlu, “Köy kültürünün şekillenmesinde İslâmî inanç ve düşünce yapısı belirgin olmakla birlikte düğünlerde yakılan Sinsin ateşi, su, ateş, ağaç ve türbeler etrafında gelişen halk inanışları, doğum, evlilik ve ölüm gibi geçiş dönemi uygulama ve pratikleri, çocuklara verilen isimler, kurşun dökme, nazar, geleneksel oyunlar ve daha birçok kültürel unsur Orta Asya Şamanizm inanç ve düşünce sisteminden izler taşımaktadır.”tespitini dile getirdi.

Cerrahoğlu,Köyde doğmuş, çocukluğu ve gençliği köyde geçmiş, şimdilerde kırk yaşını aşmış herkes kitapta kendi hayatına ait değişik kesitler görecektir. Ancak kitapta anlatılan köy hayatının yeni baştan yaşanması mümkün olmayacağı gibi yazılmasının da o kadar güç olduğunu burada söylemeliyim.” şeklinde konuştu.

Cerrahoğlu, “Üç yılı aşkın bir süredir ciddi emek ve özveri ile hazırladığım kitabımı tamamlamanın heyecanını ve gururunu yaşıyorum. Öncelikle eserin oluşum aşamalarında eleştiri ve katkılarını esirgemeyen kıymetli hocam Prof. Dr. Süleyman Kayıpov’a, görüşlerinden önemli ölçüde yararlandığım, Prof. Dr. Abdulselam Arvas’a, Prof. Dr. Ömer Çakır’a eseri hazırlarken hem moral hem motivasyon açısından teşvik ve desteğini gördüğüm ak pürçekli annem Rukiye Yıldırım’a teşekkür ederim. Eserin yayım aşamasında her türlü yardımını gördüğüm Hakan Sarı kardeşim olmak üzere Ihlamur Akdemi çalışanlarına burada teşekkür etmeyi bir vazife biliyorum.” ifadelerine yer verdi.

“Yöresel Kıyafet ve Şalvar Gecesi” etkinliği görsel şölene dönüştü “Yöresel Kıyafet ve Şalvar Gecesi” etkinliği görsel şölene dönüştü

Munir Kamislioglu

Dr. Münir Cerrahoğlu Kimdir?

1973 yılında Çankırı’nın Şabanözü ilçesine bağlı Kamış köyünde doğdu. İlkokulu Kamış köyünde, ortaokulu Orta İmam Hatip Ortaokulunda, lise öğrenimini ise Ankara Şereflikoçhisar Lisesinde tamamladı. Gazi Üniversitesi Kastamonu Eğitim Fakültesinden

1995’te mezun oldu. Sırasıyla Karabük, Van, Malatya ve Osmaniye’de Türkçe öğretmenliği ve okul idareciliği görevlerinde bulundu. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Halkbilimi/Türk Halk Edebiyatı alanında “Çankırı Çocuk Folkloru” teziyle yüksek lisansını (2005), Fatih Üniversitesinde ise “20. Yüzyıl Âşık Şiirinde Konular/Tahlil ve Karşılaştırma” teziyle doktorasını (2012) tamamladı.

2011 yılında Osmaniye Folklor Araştırmaları Derneği (OFAD) tarafından “Türk Halk Kültürüne Hizmet Ödülü verildi. 2012’de Çankırı Karatekin Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde Halk Bilimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi olarak göreve başladı. Yazarın ilk kitabı Çankırı Halk İnanışları 2022 yılında Ihlamur Akademi Yayınları tarafından yayımlandı. Yazarın kitap bölümleri, yurt içinde ve yurt dışında, kongre ve sempozyumlarda sunulmuş çok sayıda bilimsel bildirileri, ulusal ve uluslararası dergilerde yayımlanmış makaleleri bulunmaktadır. Yazar evli ve üç çocuk babasıdır.

Editör: Günnur Şeker