FETÖ yapılanması ve ihraçlarla çalkantılı günler yaşayan Çankırı Karatekin Üniversitesi’nde (ÇAKÜ) sular bir türlü durulmuyor. Rektörsüz kalan üniversitede şimdi ise yeni yapılanmada göreve getirilen bazı yöneticilerin aldığı acemice kararlar ile gündeme geliyor.
ÇAKÜ'de taşeron statüsünde çalışan 7 işçi muvazaalı şekilde işten çıkartıldı. Kış ortasında hiçbir açıklamada bulunulmadan kapı önüne konulan işçiler büyük mağduriyet yaşadıklarını belirttiler. Çalışma hayatında seferberlik ilan edildiği, Taşerona kadro verileceğinin konuşulduğu günlerde yapılan işlem büyük şaibeler taşıyor.
ÇAKÜ’nün yemekhane bölümünde kimi 8 yıldır çalışan 7 yemekhane personeli muvazaalı şekilde işten çıkartıldı. Yemekhane hizmetleri 11 aylık ihale periyotları ile taşeron firmaya veriliyor. Her sene Aralık ayı sonunda gerçekleşen ihaleyi alan firma daha önceki firmadan devir aldığı işçilerle şartnamede belirtilen hizmetleri sunmaya devam ediyordu.
Ancak Aralık ayında yapılan ihale ertelenince Sağlık, Kültür, Spor Daire Başkanlığına bağlı Beslenme ve Kafeterya Hizmetleri Şube Müdürlüğü Ocak ayı yemekhane hizmetlerini doğrudan teminle SİM Temizlik İlaçlama Yemek Pişirme Hiz. İnş. San. Ve Tic. Ltd. Şti. firmasına verdi. Ocak ayı sonunda 11 aylık süre ile yapılan ihaleyi ise doğrudan işi alan aynı firma kazandı.
-Daire Başkanından örtülü tehdit iddiası -
31 Ocak tarihinde öğrenci yemekhanesinde Saat:11.00’da personelle yapılan toplantıda işçilerin 13 gün süre ile ücretsiz izine çıkartıldıkları duyuruldu. İşçilere seslenen Sağlık, Kültür, Spor Daire Başkanlı Recep Büyüktolu, ” Yaşanan süreçte bir tek işçiyi dahi rektörlük ya da İŞKUR önünde görmeyeceğim. Evinizde oturuyorsunuz. Bizden haber bekliyorsunuz. Biz sizi çağıracağız” dedi. On üç gün beklemenin ardından işe çağırılmayan işçiler bu şekilde kandırıldıklarını ve herhangi bir tebligatta bulunulmadan işten çıkartıldıklarını söylediler. Aynı şekilde toplantının yapıldığı gün işten çıkışlarının yapıldığını, bunu 13 gün sonra arkadaşlarından öğrendiklerini belirtiyorlar.
-Keyfi tutum, hak gaspı -
4857 sayılı İş Kanununun 2. Maddesi ve taşeron işçilerle ilgili torba yasına eklenen maddeler ile asıl işveren güvencesinde bulunan işçilerle ilgili kimse sorumluluk almıyor. İş başı yaptırılmayan İşçilerle ilgili işten çıkartma gerekçesi yada hali hazırda bir tutanak, savunma gibi işlemlerde yapılmamış. Yeni firmaya işbaşı yaptırılmayan işçilerin yerine ise yeni personeller alındığı öğrenildi.
- İki tarafta sorumluluğu karşı tarafa atıyor -
Çankırı Postasına konuşan mağdur işçiler şirket müdürüne neden işe çağırılmadığımızı sorduk “Müdür bize sunulan listede isminiz yok” dedi. Kafeterya Hizmetleri Müdürü Ramazan Koç’a gidip soruyoruz. Oda “Çıkışlarınızı şirket yaptı biz karışmıyoruz.” diyerek bizi başından savıyor. Anlayacağınız iki tarafta sorumluluğu karşı tarafa atıyor.” şeklinde konuştular.
- Kaçak işçi çalıştırıldı-
Aynı şekilde Gıda Mühendisi Türkan Akyüz Aralık sonu itibarı ile iş çıkışı yapıldığı halde Ocak ayında 9 gün sigortasız çalıştırıldıktan sonra hiç bir gerekçe gösterilmeden güvenlik zoru ile kampüs dışına çıkarıldığı belgelendi. Üniversite gibi kurumsal bir kimlik taşıyan kurumun saygınlığına gölge düşüren işlemler sonrasında haksız bir şekilde işten çıkartılan işçiler mahkemeye başvurma kararı aldı.
- Mahkeme görevlerine iade eder-
Çankırı Postasının görüştüğü İş Güvenliği Başmüfettişi Erdoğan Şeker, yapılan işlemin muvazaalı işleme girdiğini ve işçilerin mahkeme tarafından işlerine iade edileceklerini ifade etti. Şeker, Üniversiteye de her işçi başına her ay yaklaşık 600 TL tutarında idari para cezasına da çarptırılmaları gerektiğini anlattı.