Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Harun Çiftçi’nin basında yayımlanan eleştirel haberlere tahammülsüzlüğüne, yargıdan ifade özgürlüğü kapsamında tokat gibi bir karar çıktı.
Çankırı Postası Haber Merkezimizin yaptığı haberlere yönelik ÇAKÜ Rektörü Harun Çiftçi’nin hukuki baskıları bir kez daha sonuçsuz kaldı.
Kamuoyunun doğru haber almasını engellemek ve ifade özgürlüğünü susturmak amacıyla hukuk yoluyla baskı kurmaya çalışan; kimi zaman kamu avukatlarını devreye sokarak haberlerimize yönelik şikayetlerde bulunan ÇAKÜ Rektörü Harun Çiftçi’nin hamlesi, Kırıkkale 1. Sulh Ceza Hâkimliği’nden döndü.
Çankırı Postası Haber Merkezimiz, 8 Şubat 2025 tarihinde yayımladığı “Tabelacı Rektörden Meydan Güzellemesi” başlıklı eleştirel habere ilişkin Çankırı Karatekin Üniversitesi Hukuk Müşavirliği’nden bir tekzip ve cevap metni aldı. Ancak bu cevap metni, kanuni şartları taşımadığı, yanıltıcı bilgiler ve hezeyanlar içerdiği, düzeltme niteliğinden uzak ve konuyla ilgisiz olduğu gerekçesiyle yazı işlerimiz tarafından yayımlanmaya layık görülmedi.
Tekzip ve cevap metninin yayımlanması için mahkemeye başvuran ÇAKÜ Hukuk Müşavirliği’nin talebi, Çankırı Sulh Ceza Hâkimliği tarafından kabul edildi. Mahkeme kararına hukuki ve kanuni gerekçelerle süresinde itiraz eden yazı işlerimiz, davayı Kırıkkale 1. Sulh Ceza Hâkimliği’ne taşıdı.
İtirazı değerlendiren Kırıkkale 1. Sulh Ceza Hâkimliği, habere konu olan “Tabelacı Rektörden Meydan Güzellemesi” başlıklı yazının içeriğinde, başvuranın kişilik haklarına, şeref ve haysiyetine saldırı niteliğinde bir ifade bulunmadığına karar verdi. Ayrıca haberde, başvurana yönelik bir suç isnadı veya hukuka aykırı bir fiil ya da davranış içinde bulunduğunu gösteren herhangi bir beyan bulunmadığını belirtti. Diğer yandan, tekzibe konu olan haberin niteliği itibarıyla basın özgürlüğü kapsamında kaldığı hükme bağlandı.
Haberimizde, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Harun Çiftçi’nin kişisel sosyal medya hesabından kamuoyunu yanıltıcı paylaşımlarına tepki gösterilmiş; bir tabelanın önünde poz vererek, 2014 yılından beri kullanılan bir meydanı yeni açılmış gibi lanse etmesine; ifade ve fikir özgürlüğünden dem vurmasına ve hamaset kokan yanıltıcı bilgiler vermesine eleştirel bir bakış getirilmişti.
Haberde, “millî” kavramını sıkça kullanan Rektör Çiftçi’nin, meydanın hemen yanında İngilizce tabelalı “ÇAKÜ Mini MALL” adında bir market açtığı hatırlatılarak eylem ve söylem farklılığı gözler önüne serilmişti.
Çiftçi paylaşımında, “Akademik sıralamalarda sonlarda yer alan ve bilimsel anlamda gerileyen bir üniversitenin rektörünün, tabela değişiklikleri ve sloganlarla durumu kurtarmaya çalışması trajikomik bir tablo oluşturuyor. Öğrencilerin demokratik eylemlerine izin vermeyip haklarında soruşturma açtıran bir yönetimin, ‘Bu meydan, fikirlerin yeşerdiği, bilimin ışığında aydınlanan bir merkez haline gelecek.’ gibi ifadeler kullanması ise tam bir ironi örneği.” şeklinde ifadeler kullanmıştı.
Öte yandan, Rektör Çiftçi’nin şahsi sayfasından yazdığı ifadelere yönelik eleştirimize kamu gücünü ve kamu avukatlarını devreye sokarak baskı yapmaya çalışması, onun ifade özgürlüğüne saygı duymadığını bir kez daha gözler önüne serdi.
Çiftçi’nin, eleştirel haberlerde üniversitenin kamu gücünü devreye sokarak kurumsal kimliğinin arkasına sığınması ise üniversitenin tercih edilebilirliğine büyük zarar veriyor.