Çankırı Karatekin Üniversitesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, Türkiye’de sahte alkollü içki kaynaklı ölümlerin endişe verici boyutlara ulaştığını belirterek, vatandaşları sahte alkol tüketimine karşı dikkatli olmaya çağırdı.

Çankırı’da şehre yakın belirli yüksek yerlerde alkol tüketiminin yoğunlaştığını ve buralarda alkollü içki şişelerinin gelişigüzel etrafa atıldığını anlatan Ercoşkun, bu şişelerin de toplanarak tekrar sahte alkol üretiminde kullanılabileceği uyarısını da yaptı.

Sahte içkilerin içerdiği metil alkolün ölümcül riskler taşıdığını vurgulayan Ercoşkun, “Metil alkol, ciddi sağlık sorunlarına, kalıcı körlüğe ve ölüme neden olabilir. Sahte içkiler görünüşte orijinal ürünlere benzese de vatandaşlarımız yalnızca güvenilir ve lisanslı satış noktalarını tercih etmeli,” dedi.

“Sahte Alkol Kolaylıkla Elde Edilebiliyor”

Sahte içki üretiminin kolaylaştığına dikkat çeken Ercoşkun, internet üzerinden damıtma cihazları, alkol esansları ve sahte bandroller gibi malzemelere rahatça ulaşılabildiğini ifade etti.

Ercoşkun, “Sahte içki üretimi için gerekli tüm ekipmanlar internetten kolayca temin edilebiliyor. Düdüklü tencere gibi ev eşyaları bile damıtma cihazına dönüştürülüyor. Bu durum, bireysel üreticilerin yasa dışı sahte içki ticaretine yönelmesine yol açıyor,”diye konuştu.

Ercoşkun sahte alkolün düşük maliyetli ve yüksek kâr getiren bir alan olduğunu, ancak bu durumun masum hayatları riske attığını dile getirdi.

Denizli’de geçen yıl 188 bin kişiye kanser taraması yapıldı Denizli’de geçen yıl 188 bin kişiye kanser taraması yapıldı

Metil Alkolün Ölümcül Etkileri

Metil alkolün endüstriyel bir kimyasal olduğunu ve insan vücudunda formaldehit ve formik aside dönüşerek toksik etkiler yarattığını belirten Doç. Dr. Ercoşkun, sahte alkol tüketiminin etkileri hakkında şu bilgileri verdi:

“Metil alkol zehirlenmesi belirtileri baş ağrısı, mide bulantısı, baş dönmesi ve görme kaybıyla başlar. Tedavi edilmediğinde solunum yetmezliği ve ölümle sonuçlanabilir. Zehirlenme şüphesi durumunda hızlı bir şekilde sağlık kuruluşuna başvurulmalı. Etil alkol veya fomepizol tedavisi uygulanabilir, ciddi vakalarda ise hemodiyaliz gereklidir.”

“Sahte Alkol Tüketiminden Kaçının”

Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, sahte alkolden korunmak için vatandaşlara şu önerilerde bulundu:

•          Zehirlenme belirtilerine karşı duyarlı olun: Görme kaybı, mide bulantısı veya baş dönmesi gibi belirtiler fark ettiğinizde derhal bir sağlık kuruluşuna başvurun.

•          Güvenilir kaynaklardan alışveriş yapın: Alkol ürünlerini yalnızca lisanslı ve bandrollü satış noktalarından temin edin. Normalden çok ucuz ürünlere karşı dikkatli olun.

•          Şüpheli durumları yetkililere bildirin: Kaçak üretim ve satışlarla ilgili durumları güvenlik güçlerine ihbar edin.

Denetimler ve Toplumsal Bilinç Şart

Ercoşkun, “Etil alkol temininde artan denetimler, sahte alkol üretiminin önlenmesi açısından önemli bir adım. Ancak bu mücadelede en etkili yöntem, toplumun bilinçlendirilmesidir,” dedi.

Üretimlerinde etil alkol kullanan kozmetik ve ilaç sektörü ve laboratuarların etil alkol kullanımının da titizlikle incelendiğini belirten Ercoşkun, bu tip işletmelerin kapasite ve üretim raporlarının bile incelendiğini anlattı.

Sahte alkolün düşük maliyetli olduğu için cazip göründüğünü, ancak telafisi mümkün olmayan kayıplara yol açtığını vurgulayan Ercoşkun, vatandaşların bu konuda dikkatli ve duyarlı davranmalarının hayati önem taşıdığını belirtti.

Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, sahte alkolle mücadelede kamuoyunun bilinçlendirilmesinin kritik bir rol oynadığını ifade ederek, “Hayat kurtarmak hepimizin elinde. Vatandaşlarımız güvenilir alışveriş yapmalı ve şüpheli durumları mutlaka yetkililere bildirmelidir,” şeklinde konuştu.

Editör: Günnur Şeker