ÖZEL HABER

ÇANKIRI KALESİ Çankırı’nın tarihinin bir parçasını yansıtan kaleyi Hititler tarafından yapılmış olup yapımı sırasında moloz taş ve tuğla kullanılmıştır. Şehrin kuzey kısmında yer alan Çankırı Kalesi, 730 metre yüksekliğe sahiptir. Yapıldığı zamanlardan bu yana Romalılar, Bizanslar, Danişmentliler, Selçuklular ve Osmanlılar zamanında kullanılmıştır. Her bir medeniyet tarafından restore edilmiş olan kalede, Roma döneminde yapılan nekropol alanı, su sarnıcı, dışarı ile irtibatı olan mağaralar, gözetleme kulesi varken; bunlardan günümüze yalnızca birkaç sur kalıntısı kalmıştır. Yaşanan depremler neticesinde her birinde kalıntılarının pek çoğu yok olmuştur. Ancak buna rağmen günümüze kadar ayakta kalabilmeyi başarmış kalıntılar görülmeye değer nitelikte. Geçmiş dönemlerde ağaçlarla yeşillendirilen kale mesire alanı olarak da kullanılmaktadır.

’Kirayı elden ödedim’ dedi, ispatlayamayınca tahliye kararı çıktı ’Kirayı elden ödedim’ dedi, ispatlayamayınca tahliye kararı çıktı

KOCA MEŞE Karacaözü Köyü’nün güneydoğusunda dere yatağının hemen kenarında yer almaktadır. Yakından görenler, ana gövdesi ve dallarının yüksekliği karşısında ufak bir şaşkınlık yaşamakla birlikte hayran kalıyor. Gövdenin yüksekliği ile birlikte dallar yaklaşık 15 metre kadardır. Gövdenin içerisi boşalmış olup yerini herhangi bir şey doldurulamayan Koca Meşe bölgeyi ziyaret ettiğiniz takdirde mutlak uğramanız gereken yerler arasında.

ÇANKIRI EVLERİ Turizme kazandırılan Çankırı Evleri, döneme ait jeolojik ve ekonomik yapısıyla ilgili pek çok bilgi vermektedir. Toplam sayısı 108 olan evler, Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu’nun kararı neticesinde tescillenmiş olup koruma altına alınmıştır. Klasik bir Türk evinin tüm özelliklerini yansıtan bu evler genel anlamda iki katlı olarak inşa edilmiştir. İlk kat kışlık olarak tasarlanmış olup, mutfak ve oturma odaları bulunuyor. İkinci kat ise genel olarak misafirler için ayrılmış durumdadır. Tüm evlerin ikinci katlarında mutlaka boş oda bulunuyor. Bununla birlikte her bir odada yüklük olarak tahta dolaplar mevcut. Dolaplardan biri olarak kullanılırmış. Günümüz zamanında koruma altına alınan bu evler Çankırı ziyaretiniz sırasında mutlaka görmeniz gereken yerler arasında bulunuyor.

ÇANKIRI YAREN EVLERİ Geleneklere bağlı kalarak akşam namazından sonra başlayan ve sabah namazıyla sona eren yaran toplantıları içerisinde maniler okunarak oyunlar oynanmaktadır. Yarenlerin 24 Oğuz boyunu temsil eden büyük başağa, küçük başağa, bir yaran reisi ve yaranlardan meydana gelmektedir. Oyun ve eğlenceden değil bir kültürü ve onu yaşatma gayesini taşımaktadır.

FERİT AKALIN RADYO VE İLETİŞİM MÜZESİ Klasik bir Osmanlı mimarisi izi taşıyan Sarıkadı Konağı, 1870 yıllarda inşa edilmiş olup içerisinde yer alan bilgiler ile radyo ve iletişim tarihine ışık tutuyor. Gerekli onarım çalışmaları yapıldıktan sonra faaliyete açılan müzeye Koleksiyoner olan Ferit Akalın’ın bağışladığı iletişim koleksiyonu bulunuyor. Geçmiş dönemden bu yana gelen radyolardan telefonlara kadar birbirinden etkileyici tarihi koleksiyonunu keşfetmek için ziyaret etmeniz gerekmekte.

TARİHİ ÇAMAŞIRHANE MÜZESİ Eski zamanlarda kadınların halı, kilim, yorgan ve kıyafetlerini yıkadıkları ortak bir alan olarak kullanılan çamaşırhaneler evlere su gitmediği sıralarda hayatlarının önemli bir parçası haline gelmiştir. İçerisindeki yıkama taşları üzerinde çamaşır yıkayan kadınlar ve kazanlarda kaynattıkları sular ile günlerinin neredeyse tamamını burada geçiriyorlarmış. Uzun seneler çamaşırhane olarak kullanılan bu tarihi yapı, 2004 senesinde belediye tarafından onarılarak müze olarak faaliyete açılmıştır. Bir takım kültürel aktivitelerin yapıldığı müzede, şehrin etnik ve yöresel kültürünü yansıtan, eski çamaşırhane görüntüsüne ışık tutan sergi alanları yer alıyor.

CAM SEYİR TERAS Çankırı’da keyifli saatler geçirebileceğiniz Cam Seyir Terası, mutlaka uğramanız gereken yerler arasında. Şehrin merkezinde bulunuyor olup Çankırı Kalesi’nin bulunduğu noktaya yapılan cam teras ülkemizin en geniş tabanlı seyir terası olarak da biliniyor. 

Editör: Tuğçe Betül Arpacı