AK Parti Grup Başkanvekili ve Çankırı Milletvekili M. Emin Akbaşoğlu, yerel seçimlerde oy kaybını ekonomi nedenler ve emeklilere bağladı.

Milletvekili İdris Şahin’den Çankırı'da  tutulmayan sözler için soru önergesi Milletvekili İdris Şahin’den Çankırı'da tutulmayan sözler için soru önergesi

Haber Türk Televizyonunda ‘Eren Eğilmez ile Gerçek Fikir Ne?’ programına katılan Akbaşoğlu, “CHP’nin yerel seçimlerde ‘ahım - şahım’ bir başarısı söz konusu değildir” dedi.

Genel seçim ve yerel seçimlerin dinamiklerinin farklı olduğunu ifade eden Akbaşoğlu, şahısların ön plana çıkmasının söz konusu olduğunu, birçok seçmenin sandığa gitmeyerek tavır gösterdiğini ifade etti.

AK Parti’de yerel seçimdeki oy kaybının nedenlerini cevaplandıran Akbaşoğlu, “Birinci başlığımız ekonomi. Bu sonuçta ekonominin içinde bulunduğu hal ve burada insanlarımızın alım gücünün eskiye nazaran düşmesi münasebetiyle ve bilhassa emeklilerimizin bu konudaki yaklaşımları önemli rol oynadı. Ama birçok vatandaşımız da bu konuda sandığa gitmeyerek bir tavır ortaya koydu. Ve bir uyarıda bulundu. Bu bir gerçek tablo. Sonuç itibarı ile özellikle yaklaşık 4 yıl süren bu pandemi döneminin ve onun küresel etkilerinin Türkiye’ye yansımasıyla beraber hakikaten enerjideki çalkantılar, zikzaklar ve bunun Türkiye'nin tamamen dışa bağımlı bir enerji politikasını olması. Sonuç itibariyle bütün bu girdi maliyetleri vesaire ekonomideki bu tablo onun yansımaları. Vatandaşlarımız tarafından çok daha evvelki beklentilerin tam manasıyla karşılanamamış olması, bunun sandığa yansıması sebebiyet verdi.” değerlendirmesinde bulundu.

Genel seçimlerle, yerel seçimlerin dinamiklerinin farklı olduğunu söyleyen Akbaşoğlu, “ Genel seçimlerde daha çok lider ve orada ülke anlamında politikalar ön plana çıkıyor. Ama yerel yönetimlerde belki 50 bine yakın adaydan bahsediyoruz. Meclis üyeleri, muhtarlar, il genel meclis üyeleri, belediye meclis üyeleri, belde belediye başkanları, ilçe ve büyükşehir belediye başkanları olmak üzere. Burada şahısların da hakikaten ön plan çıkması söz konusu. Dolayısıyla bu konuda birçok yarışmalar söz konusu oluyor. Bu yarışmalarda belki 10 adaydan bir tanesini belirliyorsunuz. Bu farklı yaklaşımlar, yerel yönetimlerin kendilerine göre farklı iç dinamikleri. Bunlar da sonuca etki eden unsurlar. Adaylar ile ilgili bunların hepsini değerlendirebiliriz. Bu konuda çeşitli tabi ki farklı yapılan anketlere göre, toplumun farklı dinamikleri çerçevesinde belki bazı insanlarımızın göçle ilgili, bazı insanlarımızın kendi farklı beklentileriyle açısından mesela.” örneğini verdi.  

Bazı yerlerde MHP'nin kendi adayıyla seçimlere katılmasının etkilerini değerlendiren Akbaşoğlu, “Mutlaka bazı yerlerde ittifak süreçleri ile ilgili büyükşehirlerde tek aday gösterilmesi, bazı yerlerde yarışmaların yapılması, o noktada aradan başka partilerin sıyrılmasına sebebiyet veren sonuçlar doğurdu. Yerel dinamiklerin kendi etki alanlarını, kendi bağlamında değerlendirmek gerekir. Bu konuda aslında CHP'nin öyle ahım - şahım bir başarısı söz konusu değil. Kendileri yönünden bakıldığında da ve bizim AK Parti olarak, Cumhur ittifakı olarak baktığımızda, ittifaklar yönünden bakıldığında da, belediye sayımızda da, bütün oy oranlarımızda da daha önde bir sonuç söz konusu. Bununla beraber yaşanılan ekonomik sıkıntılar, kişisel yaklaşımlar ve değerlendirmelerin neticesinde de oy tercihlerinin mutlaka etkili olduğu görülüyor.” ifadelerine yer verdi.

Editör: Ercan Şeker