ÖZEL HABER: Kurşunlu Tarih Araştırmaları Derneği,1 ayda 4 kitap yayımlayarak Çankırı Kültür dünyasına yeni bir soluk getirdi.

Kuruluşundan itibaren Kurşunlu ve yöresi hakkında araştırmalara imza atan Kurşunlu Tarih Araştırmaları Derneği, okuyan âlemine kazandırdığı kitaplarla da dikkat çekiyor. Dernek son 1 ayda I. Uluslararası Kurşunlu Tarihi Kongresi Kongre Bildiri Kitabı, Halk Bilimi Serisi – 1: El İşi Eserleri, Halk Bilimi Serisi – 2: Gündelik Yaşamın Eşyaları ve Sadenin Lezzeti kitaplarını yayımladı.

Kurşunlu tarihinin başucu kitabı oldu -

Çankırı’da tatlı su çeşmeleri akmaya devam edecek Çankırı’da tatlı su çeşmeleri akmaya devam edecek

I. Uluslararası Kurşunlu Tarihi Kongresinde sunulan akademik bildirilerin yer aldığı bin 300 sayfalık dev eser, Kurşunlu tarihinin başucu kitabı oldu.

T.C. Kurşunlu Kaymakamlığı, T.C. Kurşunlu Belediyesi ve Afet Araştırmaları Derneği tarafından 25-26 Aralık 2021 tarihlerinde Ankara’da düzenlenen I. Uluslararası Kurşunlu Tarihi Kongresi Kongre Bildiri Kitabı finansal yetersizlik nedeniyle yaşanan 2 yıllık bir gecikmenin ardından Kurşunlu Tarih Araştırmaları Derneği tarafından yayımlandı.

Kurşunlu’da gündelik yaşamda kullanılan eşyalar ve kadınların el işi örnekleri

Serinin ilk iki kitabı Kurşunlu Tarih Araştırmaları Derneği Halk Bilimi Araştırma ve Uygulama Komisyonu tarafından Cumhuriyetimizin 100. yılı anısına armağan edildi.  Seride; Halk Bilimi Serisi – 1: El İşi Eserleri’ ve ‘Halk Bilimi Serisi – 2: Gündelik Yaşamın Eşyaları’ isimli derleme kitaplar yer aldı. Derleme kitaplarda yer alan eşyalar ise hummalı bir çalışma sonucunda çeyiz sandıkları ve depolardan bulunarak fotoğraflanıp envantere kaydedildi.

Kurşunlu yeme-içme kültürü bu kitapta

Kurşunlu Yeme İçme Kültürü’nün anlatıldığı Hikmet Ayhan tarafından yazılmış olan “Sadenin Lezzeti” kitabı ise, işlenmiş gıda ve endüstriyel toplumun bir parçası olmadan önce insanların kendi yetiştirdiği doğal ürünlerle hazırladığı yöresel yemekleri anlatıyor.

Kurşunlu Tarih Araştırmaları Derneği, 2022 yılında yayın serisine 4 kitapla başlamıştı. Prof. Dr. Mehmet Eryılmaz’ın yazdığı Kısa Kurşunlu Tarihi ve 1840-1845 Karacaviran Nüfus Tahriri Transkripsiyonu, Muharrem Hançerli’nin objektifinden Kurşunlu Endemik Bitki Kataloğu, Serpil Kaya’nın kaleminden Elim Sende ve Ömer Lüfti Özenç’in hazırladığı Kurşunluca adlı kitapları yayımlamıştı.

Yayımlanan son kitaplarla, Kurşunlu Tarih Araştırmaları Derneği’nin yayın serisi 8’e çıkmış oldu.

Editör: Ercan Şeker