Vefatının 9’uncu Yıldönümünde Bozkırın Tezenesi Neşet Ertaş ÇAKÜ’de Anıldı
‘Darda kaldım diye umutsuz olma, yok iken dünyayı var eden vardır’ ve 'Bana öldü demeyin, yoruldu gitti deyin' dizelerinin sahibi 'Bozkırın Tezenesi' Neşet Ertaş vefatının 9'uncu yıldönümünde Çankırı Karatekin Üniversitesi’nde düzenlenen programla anıldı.
Çankırı Karatekin Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Kültür Şube Müdürlüğü tarafından Uluyazı Kampüsü Hukuk Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen anma programına, Çankırı Valisi Abdullah Ayaz ve eşleri Melike Ayaz hanımefendi, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi ve eşleri Esen Çiftçi hanımefendi, Çankırı İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Yusuf Mutlu Genç, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Erdem, Prof. Dr. Hüseyin Odabaş, ÇAKÜ Genel Sekreter V. Sadık Yılmaz, akademik ve idari personel katıldı.
Üstat Neşet Ertaş’ın hayatını anlatan barkovizyon gösteriminin ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi yaptı.
Rektör Çiftçi konuşmasında şunları söyledi:
“Neşet Ertaş ile birlikte Anadolu’nun kadim değerlerini de anıyoruz.”
Çankırı Karatekin Üniversitesi olarak vefatının 9'uncu yıldönümünde büyük usta Neşet Ertaş’ı anmak istedik. Bu anma programında büyük ustanın yanında Anadolu’nun kadim kültür değerlerini ve o değerlerin bize kattığı değerleri ve gönlümüze nakış nakış işlenen duyguları da bir kez daha ortaya çıkarmayı amaçladık.
“Bizim coğrafyamız ve kültürümüz çok önemli sanat ve kültür insanları yetiştirmiştir.”
Bizim coğrafyamız ve kültürümüz elbette ki çok önemli sanat ve kültür insanları yetiştirmiş ve içinden çıkarmıştır.Milletin bağrından çıkan bu insanlar yine millet tarafından bağrına basılmış ve benimsenmiştir. Bizim öz yurdumuz Anadolu, sokağı, insanı, kültürü, türküsü ile adeta bir mektep bir medrese rolündedir. Sürekli insan inşa etmeyi, insanı kamili ortaya çıkarmayı ideal insan modelini yetiştirmeyi amaçlar.
“Halkın Sanatçısı Neşet Ertaş”
Bu anlamda Neşet Ertaş’ın bizim sanatçılarımızda rol model olarak çok önemli bir yeri vardır. ZatenNeşet Ertaş’ta kendisini anlatırken ben halkın sanatçısıyım der. Bizde zaten Anadolu insanının ete kemiğe bürünmüş halini Neşet Ertaş’ta görüyoruz.
“Sanatçılar fikir ve duyguların estetik yönlerini keşfedip işlerler.”
Sanatçıyı tarif ederken “fikir ve duyguların estetik yönünü görüp işleyebilen insanlar” olarak tarif ederiz. O yüzden sanatçılar göçüp gitse de fikirleri ve eserleri nesilden nesillere aktarılır. Bu anlamda Neşet Ertaş gibi usta sanatçıları dinleyen seven ve özümseyen hiçbir insanın içinde kötü duygular barındıracağına inanmıyorum. Neşet Ertaş bize birlik beraberlik, sevgi ve muhabbetiçerisinde yaşamamızı öğütler ve şöyle der:
“Bir yaratmış Allah tüm insanları
Ayrılık fesadın sözünden olur
Ayrı görme gel şu insanoğlunu
Her niyet kişinin özünden olur”
burada bir deklarasyon var. İnsanların eşit olduğu, kardeş olduğu, birlik, dirlik ve barış içerisinde yaşamaları gerektiğini anlatır. Onun fikirlerinin, eserlerinin nesiller boyu yaşatılması temennisiyle büyük ustayı bir kez daha rahmetle anıyoruz.
Rektör Çiftçi’nin konuşmasının ardından, Çankırı Karatekin Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Kültür Şube Müdürlüğü personeli olan ve aynı zamanda özellikle Çankırı üzerine birçok bestesi olan Çankırılı mahalli sanatçı Nuri Özkan, büyük usta Neşet Ertaş’ın gönüllerde taht kurmuşeserlerinden oluşan bir müzik resitali yaptı.
Yine sanatçı Nuri Özkan’ın fon müziği eşliğinde ÇAKÜ Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanı Murat Yıldırım ve ÇAKÜ İletişim Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Salih Sarıcaoğlu’nun büyük usta Neşet Ertaş’ın eserlerinden oluşan şiirleri seslendirmeleri büyük beğeni topladı.