Aydın’ın Germencik ilçesine bağlı kırsal Dağyeni Köyü’nde ölenlerin isimleri toprağa verildikten sonra köy kahvesindeki kendileri için oluşturulan bir köşede yaşatılıyor. Geleneğin çok eski olmadığını ve büyüklern başlattığını belirten köyün genç kahvecisi Cezmi Yaman, bu uygulama ile ölenlerin daha çok hatırlanıp anıldığını söyledi.

Aydın’ın en eski köylerinden biri olan, çalışkanlığı vefası ve vatanseverlikleri ile de bilinen Germencik İlçesi’ne bağlı Dağyeni Köyü, geleneklerini sürdüren ender köylerden biri olarak tanınıyor.

Kurtuluş Savaşı yıllarında işgalci güçlerin ve Yunan çetelerinin ölüm listesine aldıkları Celal Bayar’ı koruyup sağ salim Ankara’ya ulaştırmaları ile de bilinen Dağyeni Köyü, gelenek ve göreneklerine sahip çıktığı gibi ölmüşlerine de ilginç bir yöntemle hatırdan çıkarmıyor.

Türkiye’nin ilk şehit öğretmeni mezarı başında anıldı Türkiye’nin ilk şehit öğretmeni mezarı başında anıldı

Köyde ölenlerin fotoğrafları köy kahvesindeki bir köşede asılıp hatırlanıyor. Bu geleneğin uzun zamandır sürdürüldüğünü belirten köyün genç kahvecisi Cezmi Yaman, “Köyümüz merkeze uzak bir dağ köyü olmasına rağmen bir yandan yeniliklere açık diğer yandan da geleneklerine bağlı çalışkanlığı ve vatanseverliği ile nam salmış bir köydür. Büyüklerimiz sanırım vesikalık fotoğraflar adet olduktan sonra köyde doğup büyümüş kişiler öldükten sonra onların hatıralarını daha fazla yaşatıp daha çok rahmet okunması için bir köşe oluşturulmuş. Biz de bu geleneği sürdürüyoruz” dedi.

Kaynak: iha