Çankırı Karatekin Üniversitesi (ÇAKÜ) 2 yıllık zaman içerisinde 54 doçent ve profesör alımında kendi belirlediği kriterlere uymadı. YÖK sisteminde halen geçerli olan ÇAKÜ Atama ve Yükseltme Kriterlerine göre bu kriterleri karşılamayan isimlerin başvuruları kabul edildi.

Vali Taşolar TOBB Fen Lisesi’ni ziyaret etti Vali Taşolar TOBB Fen Lisesi’ni ziyaret etti

Çankırı Karatekin Üniversitesinin Atama ve Yükseltme Kriterleri 2022 yılının sonunda hazırlanarak, 2023 yılın Ocak ayında yürürlüğe girdi.

Karatekin Üniversitesi Rektörü Harun Çiftçi bu yönetmeliği çıkardıktan sonra 2 yılda 5 kez çıkılan kadro alımlarında kendi yönetmeliğine riayet etmedi. ÜAK Sözlüsünden sadece başarılı olanların Karatekin Üniversitesine başvuruda bulunabileceğini belirttiği halde, bu sınavlara girmeyen yada (ÜAK) başarılı olmamış kişilerin, hükümlere aykırı olarak başvurularını usulsüz olarak kabul etti.

55 ilan 54 usulsüz alım –

2 yılda 5 kez çıkılan bu ilanlar; 14 Temmuz 2023, 4 Ekim 2023, 31 Aralık 2023, 30 Eylül 2024 ve 11 Kasım 2024 tarihlerinde verildi. Mevcut ilanların ilkinde 6 profesör, 8 doçent, ikincisinde 2 profesör, 7 doçent, üçüncüsünde 7 profesör, 8 doçent, dördüncüsünde 4 profesör, 6 doçent, beşincisinde ise 1 profesör, 6 doçent alımı yapıldı. Çıkan ilanlarda kadro verilen akademisyenlerden sadece birisi başvuru yapmadan önce ÜAK’ın Sözlü Sınavında başarılı olarak başvuru şartlarını sağlıyordu.

İki yıl içinde 5 kez yapılan alımlarda, 55 kişilik ilana çıkılarak ve 54’ünün usulsüz şekilde yönetmeliğe aykırı olarak alındığı iddialar arasında yer alıyor.

ÇAKÜ Atama ve Yükseltme Kriterleri 6. Maddenin 3. Fıkrasında ve 7. Maddenin 3. Fıkrasında, Profesörlük ve Doçentlik kadrolarına başvurabilmek için ÜAK’ın yaptığı Sözlü Sınavından başarılı olma şartı aranmaktadır. Bu sınavlara girmemiş ya da girerek başarısız olanlar, Karatekin Üniversitesinin Atama ve Yükseltme Yönetmeliğine göre Çankırı’ya başvuru yapma hakkına sahip değildir.

Hukuksuzluğa devam ediyor

Rektörlük usulsüz ve yönetmeliklere aykırı olarak 54 kişinin başvurusunu alarak ve daha sonra bu kişileri sözlü sınavına soktu. Bu usulsüzlük, aynı zamanda mülakat sınavını ÜAK’tan almayı başaran akademisyenlere yapılan başka bir haksızlık olarak dikkat çekti. YÖK’e rağmen üniversite yönetimi, 2 yıldır bu hukuksuzluğu sürdürmeye devam ediyor.

Kendi yazdı, kendi riayet etmedi -

Çankırı Karatekin Üniversitesinin Atama ve Yükseltme Kriterlerinde imzası olan Harun Çiftçi, ayrıca ÜAK Eğitim Komisyonunda görev alıyor. Çiftçi, kendi yazdığı ve ÜAK komisyonunda riayet etmediği kriterlere uymayarak büyük bir usulsüzlüğün altına imza atmış oldu.

Büyük bir haksız rekabet ve usulsüzlükler zincirinin yaşandığı ÇAKÜ’de, 2547 sayılı Kanun’un 23 ve 26’ncı maddelerinde ifade edilen objektif ve denetlenebilirlik ilkelerine riayet edilmediği, ilanların büyük çoğunluğunda sorun gözükmezken bazı ilanlarda spesifik ve belli bir kişiyi çağrıştıran şartların yer aldığı görülüyor.

Açılan kadro alım ilanlarında bir çok üniversite ÜAK sözlü sınava şartını kaldırmışken yada daha sonradan girip başarılı olma şartı getirmişken ÇAKÜ’de bu kural tersine işliyor. Çankırı Karatekin Üniversitesine başvuru yapmak isteyen akademisyenin ÜAK’ın yaptığı Sözlü Sınavdan başarılı olma şartını bir duvar gibi karşısına çıkartıyor. Liyakatsizlik ve kalitesizliğin önünü açan bu kural tanımamazlık ilana yapılan başvuruları en aza indirilmesine ve kendi yakınlarına kapı aralanmasına sebep oluyor.

Rektör Harun Çiftçi, helvadan yaptığı putu acıkınca yiyen bir anlayışı temsil ediyor

Denetimin olmadığı kurumlarda, bağımsız davranan ve denetimden münezzehmiş gibi her türlü hukuksuzluğu alenen yapan yerel yöneticilerin ve rektörlerin denetimini yapan bir kurum ya da kurul yok mudur? Rektör Harun Çiftçi, kendi oluşturduğu sanal gerçeklik içerisinde kamuoyunu çok başarılıymış pozları ile manipüle etmeye çalışırken, kendi helvadan yaptığı putu acıkınca yiyen bir anlayışı temsil ediyor.

Editör: Ercan Şeker