Geçtiğimiz günlerde İl Genel Meclisi’nde karara bağlanan Tuz Mağarası’nın İl Özel İdaresi’nden Çankırı Belediyesi’ne devri gerçekleşti.


Çankırı Valisi Mesut Köse ve Belediye Başkanı İrfan Dinç arasında imzalanan protokolle Tuz Mağarası turizme kazandırılması ve işletilmesi için Çankırı Belediyesine devredildi.


Hititlerden günümüze yaklaşık beş bin yıldır kaya tuzu üretimi yapılan ve Çankırı’nın doğal turizm değerleri arasında önemli bir yere sahip olan Tuz Mağarası’nın, turizme açılması için sürdürülen yoğun çalışmalar neticesinde,bu gün (11.05.2017) Vali Mesut Köse ve Belediye Başkanı İrfan Dinç tarafından “Çankırı Tuz Mağarası’nın Turizme Kazandırılması ve İşletilmesine İlişkin Protokol” imzalandı.

İmza töreninde Vali Köse ve Belediye Başkanı Dinç’in yanı sıra İl Genel Meclisi Başkanı Ruhi Şeker, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Hasan Yıldız ve Belediye Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Ethem Yenigürbüz de hazır bulundu.

 

- Protokol 20 yılı kapsıyor-

Çankırı’nın doğal zenginliği olan tuz işletmesinin,Çankırı Valiliği ve Belediye tarafından uygun görülen üretim boşluklarının turizme kazandırılması ve tarafların hak ve mükellefiyetlerini belirlemek amacıyla düzenlenen Protokol ile mağaranın işletme hakkı 20 yıllığına Çankırı Belediyesine verildi.

Protokol’de, Belediye tarafından Tuz Mağarası’nda yapılacak işlerin Vali başkanlığında kurulan Danışma Kurulu tarafından kararlaştırılıp denetleneceği belirtildi.


 

- Tuz üretimine mani olunmayacak -

Protokolde ayrıca Belediyenin turizm amacıyla ve yatırım yapmak şartı ile işletilecek olan alanda her türlü güvenlik tedbirlerini almak, düzenlemeler yapmak, bakım ve onarım yaparak alanı kullanıma uygun hale getirmek hususunda tek yetkili ve sorumlu olduğu belirtilirken mağarada tuz üretimi yapan firmanın, kısmen veya tamamen tuz üretmesine ve işletmesine engel olacak hiçbir kısıtlama ve uygulama yapılamayacağı, mağaranın ve doğanın görünüşünü, doğal yapısının değiştirilemeyeceğine değinildi.

 

-FETÖ soruşturması projeyi durdurdu -

Protokol’e konu olan alan üzerinde Çankırı Belediyesinin çalışmaları devam etse dahi mevcut alanın turizm açısından önem arz etmesi nedeniyle gelen ziyaretçilere, uygun noktaları ziyaret etme fırsatının imkanlar ölçüsünde tanınacağının da protokolde yer aldığı öğrenildi. İl Özel İdaresi tarafından 17,6 dekarlık alandaki 21 galeride, proje çalışmalarına başlanmıştı. Ancak ,2016 yılı içerisinde yüklenici firma ile imzalanan sözleşme FETÖ soruşturmaları sebebiyle Özel İdare tarafından fesih edilmişti.  




- İl Genel Meclisinde oylandı -

Bu gelişmeler ışığında Çankırı Belediyesi Tuz Mağarası’nın tüm yatırımlarının Belediye tarafından yapılması ve kârının da %30’unu Özel İdareye vermesi teklifini sundu. Belediyenin bu talebi, ilk olarak İl Genel Meclisinin 2017 yılı 1.Olağanüstü Meclis Toplantısı’nda görüşülmüş ve Meclisin 26.04.2017 tarihli ve 69 sayılı kararıyla talep uygun görülerek mağara ile ilgili şu anki sürecin ilk adımı atılmıştı.

Editör: Haber Merkezi