Aile hekimleri yeni yönetmeliğe karşı bir kez daha eyleme geçti. Çankırı'da aile hekimlerinin 5 günlük iş bırakma eylemi bugün itibariyle başlarken, hafta sonu da araya gireceği için hekimler 9 Aralık Pazartesi günü iş başı yapacak.

Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni Aile Hekimliği Yönetmeliği nedeniyle aile hekimleri ikinci kez iş bırakma eylemi başlattı. Kasım ayında Türkiye genelinde üç gün iş bırakan aile hekimleri şimdi de 2-6 Aralık arasında iş bırakma eylemini başlattı.

Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğine karşın Çankırı'da iş bırakan sağlık emekçileri Cumhuriyet Aile Sağlığı Merkezi önünde bir araya geldi. Çankırı Hekim Birliği Sendikası adına konuşan Dr. Muhammed İzzet Sağlam,” Biz hekimler ve sağlık profesyonelleri, yıllardır hastalarımızın derdine derman olmaya çalışırken kendi dertlerimizi hep erteledik. Ancak artık dayanacak gücümüz kalmadı. Sürekli koşan ama bir türlü hedefe varamayan koşucular gibiyiz. İster istemez sormadan edemiyoruz: Hekimler tükenmeden, sağlık sistemi iflas etmeden, bu sorunları çözmek için daha ne kadar bekleyeceğiz?  “dedi.

Sağlam, " Aile hekimleri, koruyucu sağlık hizmetlerinin temel taşıdır. Ancak, “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği” adı altındaki düzenlemeler, hekimlerin esas görevi olan hasta sağlığına odaklanmasını imkânsız hale getirmektedir. Günümüzün büyük bir kısmını gereksiz raporlar, formlar ve bürokratik yükler arasında harcıyoruz. Bu süreç, ne halkın sağlık hizmetine erişimine ne de hekimlerin meslek onuruna hizmet etmektedir.

Hastalarımızı iyileştirmek için zaman ayırmayı biz de özlüyoruz. Ancak “ceza yönetmeliği” olarak bilinen bu uygulamalar, mesleğimizi adeta bir cezaya dönüştürüyor. Sağlık Bakanlığı’na açıkça sesleniyoruz: Bu düzenlemeleri geri çekin ve hekimin emeğine saygı gösterin!" diyerek, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinin iptalini ve mecliste sunulan yasa taslağının geri çekilmesini istediklerini açıkladı.

Çankırı Aile Hekimleri Derneği Başkanı Uzm. Dr. Şükrü Ümit Eren, “Mevcut yönetmelik performans öncelikli, yapılan işin kalitesine ve niteliğine değil, sayısına ve kâğıt üzerinde iyi görünmesine odaklı bir yönetmeliktir. Performans odaklı bu yönetmelik hizmet kalitesini düşürürken hastalarımızı da müşteri sınıfına sokmaya çalışmaktadır. Hizmet verdiğimiz aile sağlığı merkezleri ticarethane değildir ve hastalarımız da müşteri değildir.” dedi.

Ümit Eren, “Yapılan her işlemin para ile ilişkilendirilmesi ve medya kanallarında bunun sık sık dile getirilmesi biz hekimleri rencide etmektedir. Hasta-hekim ilişkisinde de hekime duyulan güveni zedelemektedir.” ifadesini kullandı.

Eren, “Aile sağlığı merkezlerinde sülük, kupa tedavisi, mezoterapi ve benzeri bilimsel zemine oturmamış geleneksel tamamlayıcı tıp(getat) uygulamalarının, mesai içi ya da mesai dışı zamanda yapılmasını ve bunun ücret karşılığı yapılmasını yine doğru bulmuyoruz.” diyerek talepler karşılanmadığı için 5 gün daha iş bıraktıklarını ifade etti.

Otobüs şoförü Heimlich manevrası yaparak bir kadının hayatını kurtardı Otobüs şoförü Heimlich manevrası yaparak bir kadının hayatını kurtardı

Sağlık Merkezi önünde yapılan açıklamaya Kamu Sen İl Temsilcisi ve Türk Eğitim Sen Şube Başkanı Yüksel Yandım, Türk Sağlık Sen Şube Başkanı Serhat Gökçe, sağlık emekçisi ve sendika yöneticileri katıldı.

Editör: İrem Akgümüş