Çankırı'nın Kurşunlu ilçesine bağlı Ağılözü köyünde çiftçilik yapan Kerim Yiğitoğlu, 30 dönüm alana ektiği ata tohumu Çatal başak buğdayının hasadını gerçekleştirdi.

Çankırı'nın Kurşunlu ilçesine bağlı Ağılözü köyünde çiftçilik yapan Kerim Yiğitoğlu, 2 yıl önce Muğla’dan asker arkadaşından temin ettiği 50 kilogram ata buğdayı tohumundan yüksek verim elde etti. Deneme amaçlı 2 yıldır Çatalbaşak cinsi buğday eken Yiğitoğlu, bu yılın hasadını gerçekleştirdi.

İki yıldır köyünde morfolojik özelliğe sahip ata tohumu yetiştirdiğini ifade eden Yiğitoğlu, Aynı zamanda ıslahını yapıyoruz. Bu seneki hasadımızı gerçekleştirdik. Buğdaylarımızı çuvalladık. Eski ölçüm aleti hakkımızla da hasadımızın kontrollerini yaptık. Kurşunlu ilçe tarım müdürlüğü hasat zamanı bizleri ziyaret edip biçercilerin çalışmasını, çiftçilerin hasat sezonundaki eksikliklerini, tavsiyelerini dinledi. Ben güzel verim aldım. Bu ata tohumunda 2. senem. Yani bu sene geçen seneye oranla verimimiz düştü. Bu yöredeki biçerci abilerimizi takip ederken, normal sertifikalı İsrail menşeili hibrit tohumları hasat ederken arazide karşılaştığımızda çok üzücü görüntüler aldık. Römorkların çoğu boş gitti. “dedi.

Dünyanın en pahalı mantarının fidanları Samsun’da üretiliyor Dünyanın en pahalı mantarının fidanları Samsun’da üretiliyor

Yiğitoğlu, “Bizim buğdayı Kasım ayında, ay takvimine uygun bir şekilde 7 çuval tohum kullandık. Ortalama 3 bin 700 civarında da hiçbir şekilde kimyasal kullanmadan hasada kavuştuk. Ne gübreciye borcum var. Ne ilaç firmasına borcum var. Kurşunlu'da ki, Ilgaz’da ki, ne de petrolcülere bir mazot borcum var. Mümkün olduğunca toprağı az işledik ve sadece doğal sıvı solucan gübresi kullanarak bu başarıyı elde ettik. 2004 yılı sezonu bütün çiftçilere hayırlı olsun. Her şeyin doğal olanı dedik. Ata tohumunu kimyasal kullanmadan sağlığınız için üretmeyi tavsiye ediyorum.” şeklinde konuştu.

Editör: Ercan Şeker