ÖZEL HABER: Çankırı’nın Kurşunlu ilçesinde Latince yazılmış bir duvar yazısında insanoğlunun faniliğini hatırlamasına dikkat çekiliyor.

Yeşil Mahalle Dedeler caddesinde bulunan biri evin  duvarına siyah boya ile yazılmış “Memento Mori” duvar yazısı dikkat çekiyor.

Çankırı’da yoğun trafiğin yaşandığı ilçede kaza meydana geldi Çankırı’da yoğun trafiğin yaşandığı ilçede kaza meydana geldi

Görenlerin ne anlama geldiğini bilmediği ifade de ise "fani olduğunu hatırla", "öleceğini hatırla" gibi anlamlara çevrilebilecek bir Latince deyiş yer alıyor. Yazıyı yazan ince zeka pırıltıları taşıyan kişinin ise amacının insanlara faniliklerini, ölümlü olduklarını farklı bir dilde anlatmak istemiş olması. Mahalle sakinleri ise şimdilerde "Kim bu filezof ruhlu insan" sorsunun peşine düşmüş durumda.

“Memento Mori: Fani olduğunu hatırla”

Roma İmparatorluğu zamanında sadece savaş kazanan generallerin Roma sokaklarında gerçekleştirdikleri zafer resmigeçidi esnasında adı Corona Civica olan bir taç takmalarına izin verilirdi.

Generalin başının üstünde bu tacı tutan kölenin görevi de sadece tacı tutmak değil, aynı anda muzaffer generalin havaya girmemesi için generalin kulağına sürekli “Memento mori ” sözünü fısıldamaktı.

“Memento Mori: Fani olduğunu hatırla

“Mağrur olma padişahım senden büyük Allah var”

Osmanlı İmparatorluğunda ise insanın aciz bir varlık olduğunu hatırlatan benzer olaylara rastlanılmaktadır.

Osmanlı padişahlarının kadir gecesi namaz kılmak için camiye gidiş gelişlerinde yapılan törene “kadir alayı” denirmiş. 19. yüzyıl başlarından itibaren Osmanlı padişahları, kadir geceleri iftardan sonra teravih namazı kılmak için Ayasofya Camisine gitmişler. Sultan Abdülmecid’den sonra Dolmabahçe ve Yıldız Sarayı civarındaki camilere gidilmiş. Padişahlar, gittikleri bu camilerde cemaatle beraber yatsı ve teravih namazı kılarlarmış. Kadir alayı sırasında Babüssaade’den Ayasofya Camii’ne kadar olan yolun iki tarafı çeşitli kandiller fanuslar ve meşalelerle aydınlatılırmış. Padişah geçerken saray ağaları hep bir ağızdan “Mağrur olma padişahım senden büyük Allah var” diye seslenirlermiş.

Editör: Tuğçe Betül Arpacı