ÖZEL HABER: Çankırı’nın Kurşunlu ilçesi Hocahasan köyünde her kurban bayramında kurban kesenlerden alınan paylarla bütün köylüye yemek veriliyordu.

Yaklaşık 30 yıl önceye kadar devam eden gelenek köyden metropol şehirlere göçle birlikte unutuldu. Köyden göçlerin artması ile birlikte genç nüfus özellikle İstanbul’a akın etti. Hocahasan’dan sırtına şiltesini alan gençler birbiri ardına Ümraniye’de aynı sokakta toplanmaya başladı. Zamanla nüfusları katlanarak artınca yaşadıkları sokağa Kurşunlu Sokak adı verildi. Gurbette dernekleşen Hocahasanlılar, mülkiyetini aldıkları arsaya 5 katlı bir dernek hizmet binası da inşa etti. İstanbul’a en çabuk adapte olup dernekleşenlerde Hocahasanlılar oldu. O günden sonra cenazelerde dernek organizasyonuyla kaldırıldı. 

Çankırı’da ’yusufçuk mevsimi’ Çankırı’da ’yusufçuk mevsimi’

Yıllar geçtikçe köyden kente göçen genç kuşağın çocukları, çocuklarının çocukları, hep İstanbul’da doğdu. Şimdilerde emeklilik dönemine giren ve köye ev yapmaya başlayan kuşak, çocukluk yıllarında hatırladığı köy halkıyla ortak kurulan sofraya oturma geleneğini yeniden canlandırmaya karar verdi.

Unutulmaya yüz tutan gelenek, Köy Muhtarı Zeynel Abidin Kalemoğlu, Hocahasan Köy Derneği Başkanı Hasan Ağaoğlu’nun organizasyonuyla 30 yıl sonra köylüleri bir masa etrafında bir araya getirdi.

Duygularını dile getiren Üzeyir Kayacı, “Çocukluk ve gençlik yıllarımızda ramazan bayramlarında sabah kahvaltısında, kurban bayramlarında ise yemekte bütün köy bir arada olurduk. Gelecek kuşaklarımıza bu geleneği hatırlatmak ve aidiyet duygusunu pekiştirmek için geleneğimizi yaklaşık 30 yıl sonra yeniden canlandırdık. Bütün köy büyüğünden küçüğüne bir arada çok mutlu olduk. Hayatta olmayan büyüklerimizle oturduğumuz sofralar aklımıza geldi. Eski anılarımız canlandı. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun “ dedi.

Editör: Ercan Şeker