Eskişehir’in Yerlisine Ne Denir? Asıl Eskişehirlilere Nasıl Seslenilir?

İlk kurulduğu andan beri sürekli göç alan Eskişehir’in yerlisine ne denir? Eskişehir’deki insanların kökenleri nasıl?

Eskişehir’in yerlisi şehrin farklı ilçelerinde ve bölgelerinde olmak üzere yoğunlukla bulunmaktadır. Fakat şehirde muhacirler, Tatar ve Kırımlılar çok sayıda yer almaktadır. Öyle ki bu göçler yüzünden Eskişehir’in kültürü değişmiştir. Mutfaktaki yemekler, genel yaşam şartları ve tarihi evleri ile Eskişehir’in yapısına değişim yaratmıştır.

Peki bunca göçe rağmen Eskişehir’in yerlisine ne denir? Şehirdeki yerlilere nasıl seslenilmektedir?

Geçmişten Günümüze Eskişehir’de Kimler Yaşadı?

Yüzyıllardır Eskişehir’de yaşam bulunmaktadır. Milattan önceki dönemlerde dahi şehir içerisinde yaşam olduğuna dair bilgiler gelmektedir. O dönemdeki yaşantılara dair kalıntılar dönem dönem şehirden çıkmaya devam etmektedir. Sonraki yıllarda Frigyalılarla beraber yaşamın daha yaygınlaştığı şehirde konumundan ötürü popüler bir yol güzergahı da olmuştur.

İlerleyen yıllarda Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti döneminde Balkanlardan yoğun bir göç aldığı da görülmektedir. Başta Tatarlılar ve Kırımlılar olmak üzere göçler şehre gelmiştir. Balkan Savaşı sonrası artan muhacir sayısı şehrin kültürünü değiştirmiştir.

Tiny House Adalı: Hayallerinizi Gerçekleştirin Tiny House Adalı: Hayallerinizi Gerçekleştirin

Günümüzde ise Eskişehir’de kültür değişimi yaşanma sebebi eğitime dayanmaktadır. Öğrenciler dört bir bölgeden gelerek şehrin adeta rengarenk bir yapıya bürünmesini sağlamaktadır. Memurlar, yurt dışındaki bireylerin ziyaretleri ve göçleriyle bu süreç daha da yaygınlaşmaktadır.

Eskişehir’in Yerlisine Ne Denir?

Bilinene göre Eskişehir’in yerlisine ‘manav’ denilmektedir. Eskişehir merkez ve çevre bölgelerinde yaşayan bireylere zamanında manav denmiştir. Bunun sebebi ise Osmanlı döneminden itibaren bölgede yaşayan kişiler ve köklü geçmişidir. Manavlar, Türklerdir ve imparatorluk döneminde yerleşik hayata geçen kültürü temsil etmektedir.

Manavlar yemek kültürüyle ve özellikle tarımsal faaliyetleri ile şehre ayrı bir hava katmaktadır. Geçmiş yıllardan itibaren bu kültürün kalıntılarına arkeolojik kazılarla ulaşılabilmektedir.

Kaynak: eskisehirtelgraf.com

Kaynak: Bülten