ÖZEL HABER: Petrol İş Sendikası Şube Başkanı Halil İbrahim Topcu, 43 gün süren Çankırı tarihini en uzun işçi grevi sonrası Sumitomo Rubber AKO ile yapılan anlaşmaya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Çankırı Postası Genel Yayın Yönetmenimiz Ercan Şeker’e özel açıklamalarda bulunan Topcu,” Bizim bugün bir çalışanımızın net cebine girecek ortalama ücret 57 bin 967 TL’dir” dedi.

Topcu, “İşveren kardan zarar etmemek için direniyor. Ben geçimimi istiyorum. O bana bir bütçe ayırmış, onda sıkıntı yok. Karını da öbür cebine koymuş. Ben şimdi o cebine el attım. O çok hoş olmadı onlar için. Dedik ki; ‘biraz kardan bana vereceksin kardeşim. Bundan falan zarar etmezsin.’ Ne oldu? Fabrika battı, gitti, bilmem zarar mı etti? Hayır. Tam gaz üretimimiz başladık. Stoklarımız var, onu yerine koyması lazım. Çünkü belli bir stokla çalışması lazım.” dedi.

İşçilerin kazanımlarına ilişkin konuşan Topcu, “Zaten söylemiştik net maaşta 30.000 altına inmeyeceğimiz. Tabii biz bunu o zaman söylerken işveren de bize hep bir hesap yapıp çalışana alttan sızdırıyordu. Ya işte sendika bunu istiyor. Bizim verdiğimiz bu yanlarla buraya geliyor. Ben şimdi her ay aldığımız cebimize giren ücretten direkt bahsedeyim. İlk altı ayda bizim 31.12.2023 ücretleri ortalamamız % 123.87 bugün itibariyle bakarsak 6 ayımız doldu. Çünkü grevde de geçirdik süreyi. Temmuz ayı artık yeniden zamlı çalıştığımız bir dönem. İki zam uygulattık. Biz 1 Ocaktan bir uygulattık. Temmuz'da tekrar uyguladık şu an bizim çalışanımızın geldiği nokta, yıl bazında baktığımız zaman 31.12.2023 ücretlerine göre % 184 ücret ortalamasıdır %200’de çıkıyor bir tık altına da iniyor. Ücretler de biz nereye geldik? Şu an itibariyle söyleyecek olursam bizim bugün bir çalışanımızın net eline cebine girecek ortalama ücret 57. 967 TL’dir. Kök ücret onun üçte bir ikramiyesi işte eş var. Her ay alınan çocuk parası, aile parası bir de bizim nakdi yardımlar var. Bu bizim çıplak netimiz. Böldüğün zaman her ay ya da 3 ayda bir yılda bir sefer aldığı rakamları böldüğün zaman bu da 5 bin 800 küsur lira yapıyor. Evli adam, çocuğu var, vardiyasına normal devamını sağlayan bir adamın cebine giren 57.967 lira. Bu ortalama dediğimizde bizim büyük bir çoğunluk Bin yedi yüze yakın operatörde. Ortalamayı genelde oluşturan bunlar.” diye konuştu.

Çerkeş Kapalı Pazar Yeri, pazarcı esnafının çilesine son verdi Çerkeş Kapalı Pazar Yeri, pazarcı esnafının çilesine son verdi

Bir üyesi ile yaşadığı anekdotu aktaran Topcu, “Bugün riskli bölümde çalışan bir takım lideri arkadaşımız öğlen yemek masama oturdu. ‘Başkanım benim elime bu hesapta 72.000 TL para geçecek’ dedi. Evet, onun bölümünün primi var. Bizim fazlalık kesimimiz alttaki operatör kesimim Biz asıl orayı bir tabana oturtmak istedik.” ifadesini kullandı.

Masada ücret dışında yapılan anlaşma maddelerine de değinen Topcu, “Bizim idari maddeler anayasamız gibidir. Kolonun direkleri gibidir. Bazı yeni maddelerimiz de girdi. Bazı maddeler de geliştirdik. Örneğin bir kıdem tazminat tavanından bahsettim. Devlet bir yere düşürürken biz sözleşmeyle artırıyoruz. 40 gün üzerine anlaştık. Yani 30 günlük bürüt ücret üzerinden değil de, 40 günlük ücret üzerinden kişi tazminatını alacak.” şeklinde konuştu.

Topcu yıllık işçi izinlerinin de artırıldığını belirti. Topcu, “Yıllık izinlerimi gene artırdık. 0 - 5 yıl arası çalışanlarımızın yıllık iznini 18 güne çıkardık. Yasada hep 14'tür. Bizim artık çalışanlarımızın çoğu 5 yıl ve üzeri kıdeminde çalışanlardır. İzin günlerini 24 güne çıkardık. Ayrıca yeni bir madde gene ekledik. Biz çalışana acil durumlarda 3 gün daha mazeret izni aldık.” dedi.

Hafta sonu, resmi ve dini bayramlarda da çalışanlar için yevmiye artışını gidildiğini aktaran Topcu, “Ulusal bayram, genel tatil ve hafta sonlarında bir yevmiye zaten çalıştığı maaşı var. 2,5 yevmiye daha ekleyerek 3,5 yevmiyeye bağladık. Bizim daha önce sözleşmede bağladığımız bir maddemiz vardı. Anlaşmamız fabrikaya gelip bir saat dahi çalışsa bir yevmi alacak. Bu da ne demek? ‘Sen benim çalışanımın hafta tatilini bozdun. Hafta tatilini yapamadı, geldi çalıştı’ diye. Dini bayramlarda biraz daha hassas davrandık. 1 + 3 yevmiye alacak. Yani haricen 3 yevmiye ile 4 yevmiye o gün çalışırsa almış olacak. Burada harici maddeler de var. 25'in üzerinde parasal maddemiz var. İşte vardiya primi, her ay devam primi, her ay görev primi dediğimiz riskli işler primi, her ay mikserde çalışan bir kişi hesapladığı zaman bugünkü zamda 4 bin 800 lira haricen diğer çalışanlardan fazla prim alacak. Ondan sonra biz o bakım, küring dediğimiz yerlere de madde girsin diye prim koyduk. Evlenme, doğum, ölüm, iş kazası, mühendislik konuları iyi bir yere otururduk”

Editör: Günnur Şeker