Çankırı'da Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine tanıklık eden 500 yıllık 12 metre yüksekliğinde ki ''Koca Meşe'' anıt ağacı son yıllarını sessiz bir şekilde geçiriyor.

Çankırı’nın Yapraklı ilçesi Karacaözü köyünde 500 yıllık geçmişe sahip olan Kocameşe ağacı 2005 yılında anıt ağaç olarak tescil edildi. Dönemin Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ziya Şimşek tarafından büyük bir özveri gösterilerek bakıma alınan ve ağaç gövdesinde oluşan hastalıklara müdahale edilen Meşe ağacı, turistlerin ve yöre halkının ilgi odağı haline gelmişti. Koca Meşe ağacı adına “Karacaözü Koca Meşe Şenlikleri” adıyla festival düzenlendiği zamanlarda olmuştu.

Nesli tehlike altında olan ispinoz kuşu Çankırı’da görüldü Nesli tehlike altında olan ispinoz kuşu Çankırı’da görüldü

Karacaözü Köyü’nün güneydoğusunda dere yatağının hemen kenarında yer alan Koca Meşe, ülkemizde nesli tükenmekte olan ve bin yaşına kadar yaşayabilen 18 meşe türü ağaçtan biri. Üç ayrı gövdenin birbirlerine kaynaşmasıyla oluşan birleşik gövdeli meşe ağacının boyu 12 metre, kapladığı alan 256 metrekare, çapı 389 santimetredir. Yaşı ise 500 civarında olduğu tahmin ediliyor.

Çankırı’da gezilecek yerler listesinde yer alan Koca Meşenin akıbeti ne oldu?

500 yıldır ayakta kalmayı başaran Koca Meşe, son yıllarda sessizliğini koruyor. Bir zamanlar adına etkinlikler ve festivaller düzenlenen Koca Meşenin ismi duyulmaz oldu. Olağanüstü fiziksel yapıya ve görsel özelliklere sahip olan Koca Meşe Anıt Ağacına yıllar önce Çankırı Valiliği tarafından bazı koruma önlemleri alınmıştı.

En son 2012 yılında bakıma alınan ve ilaçlaması yapılan Koca Meşe ağacı detaylı bir bakıma alınmıştı. Koca Meşe Anıtsal Ağacına ilgi azalsada, son dönemde yapraklı kaymakamlığı tarafından böceklenmeye karşı fumigasyon çalışması yapıldığı öğrenildi.

Editör: Tuğçe Betül Arpacı