ByLock davalarında her geçen gün yeni bir gelişme yaşanıyor. Daha önce hata payları hem Cumhurbaşkanı Erdoğan hem de MİT tarafından dile getirilen ByLock’ta yeni bir sayfa açıldı. Balyoz davalarında uzman adli bilirkişi olarak görev yapmış olan Koray Peksayar’ın 52 sayfalık ByLock raporunda, örgütün diğer bir yazılımı olan “Mor Beyin” deşifre edildi. FETÖ tarafından geliştirilen ‘Mor Beyin’ yazılım programlarıyla; aralarında müzik, oyun ve alışveriş sitelerinin de olduğu 8 uygulamaya gizli ByLock bağlantısı yerleştirildi. Yüz binlerce insanın kullandığı programların, bir piksellik reklam kısımlarına tıklandığında kullanıcı “http://www.morbeyin.com” adresine yönlendirildi. Daha sonrada Mor Beyin’in de ana sayfasında bir piksellik bir alana gizlenmiş olan bağlantı sayesinde arka planda “https://bylock.net” sunucusuna bağlantı kuruldu.
BYLOCK YÜKLÜ OLMASA DA BAĞLANTI ÇIKABİLİR
Kullanıcıların telefonlarında ByLock programı yüklü olmamasına rağmen ByLock sunucusuna bağlantı kurmuş gibi gözükebileceğini ifade eden Koray Peksayar, “Mor Beyin uygulamalarını indiren ve kullanan kişilerin telefonlarında ByLock programı yüklü olmadığı takdirde ByLock sunucusunda kayıtları olamayacaktır. Fakat kendi operatörlerinde çıkış IP’si (hedef IP) olarak ByLock sunucusu gözükecektir. Böylelikle kişiler hakkında BTK verilerinde 3, 6, 20 vb. küçük sayılarda ve farklı günlerde, uygulama hiç indirilmemiş olmasına karşın ByLock IP’sine bağlantı tespit edilmektedir” dedi.
BİNLERCE İNSAN TUZAĞA DÜŞÜRÜLDÜ
FETÖ ile irtibatı bulunmayan; Mustafa Yaman, Gültekin Sincar gibi isimlerin hiçbir yan delil olmadan ByLock suçlaması ile tutuklandığını ifade eden Saadet Partisi Antalya İl Başkan Yardımcısı Av. Ali Aktaş, “Tek kriteri az sayıda IP tespitli ByLock olan şikâyetçilerin sayısı bugün 10 bin civarında. İlerde yüz bini aşan bir kitlenin yargılanma ve mahkûm edilmesi sebebiyle örgütsel hiyerarşinin ve yapıya yönelik toplumsal algının kurtarılmasının amaçlandığını anlıyoruz. Devlet bir an evvel bu tuzağın farkına varmalıdır. Örgütün gazetesini, dergisini almamış; bankasına, okuluna uğramamış insanlar sırf ByLock iddiası ile tutuklanmamalı” dedi.
ŞARKI İNDİRİRKEN BYLOCK’A GİRMİŞ OLABİLİRSİNİZ
Kurulan tuzağa bir örnek ile anlatan Aktaş, “Mor Beyin tarafından geliştirilen ücretsiz Freezy müzik uygulaması üzerinden 3 Haziran 2014 tarihinde Tarkan’ın ‘Kuzu Kuzu’ şarkısını indiren bir kullanıcının bilgisi dışında, kullanıcıya tahsis edilen IP’den ByLock sunucu IP’sine bağlantı talebi yapıyor. Bağlantı talebi nedeniyle BTK tarafından hazırlanan ByLock listelerinde yer almıştır” diyerek olayın vahametine dikkat çekti.
Mor Beyin yazılım ekibince hazırlanan uygulamalar:
1- Best Free Music (Search&Play) (Java sınıf adı com.morbeyin.freezy.en)
2- Freezy-Müzik Bul Dinle (Java sınıf adı com.morbeyin.freezy.tr)
3- Freezy-Play Free Music Online (Java sınıf adı com.morbeyin.music_player_best)
4- Mor German English Dictionary (Java sınıf adı com.morbeyin.english_german)
5- En Ucuz Fiyat (Java sınıf adı com.kimeneki.enucuz)
6- Mor Almanca-Türkçe Sözlük (Java sınıf adı com.morbeyin.almanca)
7- Music Search-Beta (Java sınıf adı com.morbeyin.music_player)
8- Araba2.com (Java sınıf adı com.araba2)
ByLock ile ilgili mahkemelere gönderilen MİT raporunda yazan, “Söz konusu şahsın IP adreslerini engellemesi neticesinde Türkiye’deki kullanıcılarının Sanal Özel Ağ (Virtual Private Network – VPN) kullanımını şart koşarak kullanıcı tespitini engellemeye çalıştığı anlaşılmaktadır. Bu yöntem ile uygulamayı kullananların tespitinin önüne geçilmesini amaçlayan kurgusal başka bir tedbir alındığı değerlendirilmektedir” ifadelerine değinen Avukat Ali Aktaş, Mor Beyin uygulamasının hem kurucusunun, hem yazılım ekibinin araştırılmasını ve ByLock ile başka bir bağlantısının olup olmadığının tespit edilmesini talep etti.
Kaynak: Millî Gazete