Ankara’nın konumu ve mimarisiyle en güzel camilerinden biri olan Maltepe Camisi cemaatiyle de çok bereketli Maşallah.
Maltepe Camii birçok devlet adamımızın cenazesinin kaldırıldığı Ankara’daki 3 merkez camiden biri.
Ankara Maltepe Camii Çölgören Hizmet Vakfı, caminin avlusundaki müstakil binada faaliyet gösteriyor. Vakıf çalışmalarını sosyal medyaya açarak bir de internet sitesi kurmuş.
Bu sitede Mustafa Abdülhalik Renda ismi geçmiyor, caminin arsası ile ilgili şu bilgilere yer verilmiş:
"Caminin ilk kurulması düşünülen ve Belediyenin derneğe ilk tahsis ettiği yer; şu anda Maltepe'de Çankaya Belediyesi'nin birimlerinin bulunduğu caminin mevcut yerinin karşı tarafındaki arsa idi. Daha sonra kullanım ve şehrin yerleşimi açısından şu anda Maltepe Cami'nin bulunduğu 5553 ada ve 20 parseldeki 7019 m2 büyüklüğündeki arsa belediye tarafından 99 yıllığına kullanım hakkı olarak cami yaptırmak üzere derneğe tahsis edildi."
Ankara Maltepe Cami Yaptırma Derneği 1950 yılında kurulmuş. Derneğin öncülüğünde ve yardımseverlerin gayretiyle 16.05.1954 tarihinde Maltepe Camii'nin temeli atılmış ve 03.08.1959'da inşaatı bitirilerek ibadete açılmıştır. Mimar Recai Akçay'ın tasarladığı planı, kalfa olarak yönetim kurulu üyesi Mehmet Varlıer uygulamıştır.
Ankara’nın Maltepe semtiyle aynı adı taşıyan Maltepe Camiin arsasını Mustafa Abdülhalik Renda Bey bağışlamış. Arsayı bağışlarken; 2 istekte bulunan Renda Bey, arsa üzerine bir cami ve bir de okul yapılmasını istemiş.
Mustafa Abdülhalik Bey, caminin ibadete açıldığını göremeden 1 Ekim 1957'de vefat etmiştir.
Cuma namazı akabinde Ankara Maltepe Camii Vakfında hem cami dernek başkanı, hem de vakıf yönetim kurulu üyesi olarak hizmetini sürdüren Çankırı Ilgaz Yerkuyu köyünden Sadık Ağaç Hocamızla bir araya geldik.
Sadık Hocam baba dostu, çok sayılan ve sevilen; kıymetli bir din adamı.
Sadık Hocamız rahmetli Seyfullah Kotanoğlu’nun Çankırı Müftülüğüne atanması üzerine vaazlık görevine getirildiğini, Çankırı’dan sonra uzun müddet Ankara’da hizmette bulunduğunu anlatarak başlıyor söze…
Maltepe camiinde tam 35 sene imamlık yaptıktan sonra emekli olmuş ama camiyle bağlantısı hep sürmüş.
Mustafa Abdülhalik Renda’nın Maltepe Camiinin arsasını veren hayırsever olmasına rağmen; adının ne camide, ne de vakfın internet sitesinde hiçbir şekilde zikredilmemesinden duyduğum üzüntüyü ilettim Sadık Hocama.
Hocam konuya dair malumatı dahilindekileri anlatıyor...
"Renda Beyin bağışladığı arsa, 1952 senesinde Ankara Belediyesine intikal etmiş. Belediyenin aldığı Meclis kararıyla söz konusu arsa camiye tahsis edilmiş."
Belediyenin, bağışlanan cami arsası üzerinde benzinlik kurup kiraya vermesi üzerine konu mahkemeye intikal etmiş.
Kızları Nerime (Anaydın) ve Nezihe (Sayarı) vasıtasıyla 30. Sulh Ceza Mahkemesine 1993/56 dosya numarasıyla dava açılmış...
Benzinlik yeri, metro istasyonuna çevrilince mahkeme de düşmüş.
Konunun detayları var fakat uzun uzun yazmaya gerek yok.
Açık ve net olan gerçek şudur:
- Birilerinin mason iftirası attığı, kökleri Çankırılı devlet adamımız Mustafa Abdülhalik Renda Bey, sağlığında mülkiyeti kendisine ve eşi Saadet hanıma ait ne kadar gayrimenkulü varsa neredeyse tamamına yakınını bağışlamış; buna rağmen yaptığı bağışların bilinmemesine özen göstermiştir.
Maltepe Camiinde Mustafa Abdülhalik Renda beyin adının hiç bir şekilde anılmaması ahde vefasızlıktır.
Yeri gelmişken Çankırı Belediye Başkanımızdan da bir ricam olacak:
Abdülhalik Renda Mahallesine "Mustafa" ismininde eklenmesi.
Rahmetlinin tam adı Mustafa Abdülhalik Renda'dır, dolayısıyla Mahalle isminde Sevgili Peygamberimizin(SAV) mübarek ismi olan Mustafa'nın da yer alması çok makbule geçecektir.
- Dedesi Mustafa Abdülhalik Renda ile ilgili yazdıklarımı takip ederek Renda Ailesi adına teşekkür eden Prof. Sabri Sayarı beyefendiye; ben de nezaket ve samimiyeti için aynı içtenlikle teşekkür ediyorum.