Dünya şampiyonu öğretmen ’uçarak’ ders işliyor, öğrenciler onun gibi olmak istiyor Dünya şampiyonu öğretmen ’uçarak’ ders işliyor, öğrenciler onun gibi olmak istiyor

Çankırı İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Tanıtım Toplantısı düzenlendi.

İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Öztürk başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, Müdür Yardımcıları Arif Kırkpınar, İlker Kendir, İlçe Milli Eğitim Müdürleri ve okul/kurum yöneticileri katılım sağladı.

Toplantıda Türkiye Maarif Modeli hakkında katılımcılara bir dizi sunu gerçekleştiren İl Müdürü Öztürk, modelin detaylarını aktardı.

Türkiye Maarif Modeli Hakkında Detaylar…

Türkiye Maarif Modeli, eğitimde kaliteli, evrensel ve milli değerleri bir araya getiren bir yaklaşım sunmaktadır. Bu model, öğrencilerin akademik başarılarını artırırken aynı zamanda onları topluma ve insanlığa faydalı bireyler olarak yetiştirmeyi hedeflemektedir.      

Türkiye Maarif Modeli programının geliştirilme gerekçeleri arasında bireyin bilişsel, sosyal, duygusal, fiziksel ve ahlaki gelişiminin ön plana çıkması, öğrencilerin soyut zihinsel süreçleri somutlaştırmalarına destek olunması gerekliliği ve milli, manevi ve evrensel değerlerin öğretim programlarında somut, anlaşılır ve görünür olmaması gibi önemli noktalar yer almaktadır. Maarif modeli ayrıca, öğrenciyi sorumluluklarının bilincinde olmasını sağlayarak merkeze alan ve kendi öğrenme süreci üzerinde söz sahibi yapan anlayışı benimsemektedir. Düşünme ve yapma süreçleri arasında güçlü ilişkiler kurmayı sağlayan bu anlayış, beceri odaklı programların uygulanmasında sağlam bir zemin sunmaktadır.

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, uzun soluklu bir çalışmanın ürünüdür. Programın geliştirilme sürecinde 81 İl Milli Eğitim Müdürlüğünde program değerlendirme komisyonları kurularak raporlama süreci yürütülmüştür. 2013 yılından itibaren öğretim programlarına ve ders kitaplarına gelen görüş ve öneriler Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından arşivlenmiş, elde edilen görüş ve öneriler üzerinde içerik analizi yapılarak raporlaştırılmıştır. Ayrıca yine, 81 ilden 17 bin öğrenci ve öğretmenin program hakkında görüş ve önerileri de geliştirme sürecinde dikkate alınarak, oluşturulan komisyonlar aracılığı ile Finlandiya, Kanada ve Japonya’nın da aralarında bulunduğu 13 farklı ülkenin programları da araştırmalara dahil edilmiştir.

Model ile birlikte yönetici, öğretmen, öğrenci ve veli rolleri net bir şekilde belirlenerek, bireyin çok yönlü desteklenmesi ve eğitim öğretim programlarının zihinsel ve sosyal süreçleri destekleyici şekilde uygulanması hedeflenmektedir. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli öğretim programları geliştirme sürecinde güncellenen programlarda ortalama %35 oranında sadeleştirmeye gidilmiştir. Bu bağlamda, bilişsel yükün öğrencinin gelişim düzeyine uygun olarak sadeleştirilmesi temel alınmıştır. Önemli görülen her şeyi öğretmek adına bir bilgi kataloğu oluşturmak yerine rafine bir yapı sunulmuştur.

Model içerisinde, alanın uzmanlarından oluşturulan program geliştirme komisyonu, ölçme ve değerlendirme komisyonu gibi eğitim öğretimde bütüncül yaklaşıma hizmet edecek komisyonlar yer almaktadır. Uzmanlarca oluşturulan komisyonlar Türkiye Maarif Modeli’nin her kesime erişebilirliği ve ulaşılabilirliği noktasında programa destek vermişlerdir.

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin merkezinde insan vardır. İnsan; zihinsel, sosyal, duygusal, fiziksel ve manevi gelişim yönleriyle bütüncül olarak ele alınır. Böylece insanın kendini tanımasına ve keşfetmesine imkân tanınarak kişilerin ilgi ve kabiliyetleri ölçüsünde esnek ve özgür öğrenme ortamlarının yaygınlaştırıldığı hak ve gelişim temelli bir öğrenme süreci yapılandırılır. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, fertlerin bütün yönleriyle gelişimini amaçlar ve bu çerçevede bütüncül bir eğitim yaklaşımını esas alır. Bu bağlamda eğitim süreçlerini zenginleştirmek üzere disiplinler arası niteliğinin yanında disiplinler üstü ve disiplinler ötesi yaklaşımlardan da yararlanır. Medeniyetimizin üzerine inşa edildiği temel kavramlar olan aklıselim, kalbiselim ve zevkiselim sahibi nesiller yetiştirmek için madde-mana, akıl-duygu, nefis-vicdan, insan-toplum ve zaman-mekân dengesini gözetir.

Kaynak: Milli Eğitim Müdürlüğü