Yılan hikâyesine dönen, Çankırı gündemini üzün müddet meşgul eden “yeni vilayet konağının nereye yapılacağı?” meselesine son noktayı Milli Savunma Bakanımız İsmet Yılmaz koymuştu.
Bakan Yılmaz, “Çankırı-Ankara yolu güzergâhında bulunan Emniyet Müdürlüğü ve yeni Adliye binasının karşısındaki yere Hükümet Konağı yapılması için bizzat talimat verdiğini ifade ederek, “Ülkemize ve Çankırı halkına hayırlı olmasını dileyerek” konuyu kapatmıştı.
Yeni bir vizyon; yeni rüzgârlar estirerek, yeni heyecanları ve peşinden de pozitif değişimleri ve gelişmeleri de beraberinde getirir.
Ümit ederim yeni hükümet konağımız, bu manada şehirdeki değişim, gelişim ve güzelliğin kıvılcımı olur…
Çankırı Valiliğinin logosu ile ilgili daha önce bir yazı kaleme almıştım.
Bu ikinci oluyor.
“Şehrinin daha iyiyi, daha güzeli hak ettiği düşüncesiyle fikrini yazıp, söyleyenlerin kaale alınmadığı bile bile” tekrar yazıyorum.
Hükümet Konağının yer seçimi ne kadar önemliyse, Çankırı’yı dış dünyaya açan pencere olan kurumsal logosu da o ölçüde önemlidir.
"Logo sahibi olmamak, insanın yüzünün olmaması gibidir.” Diyor grafik tasarımcılar.
Logo taşıdığı anlamlar ile kurumun görünen yüzü olur ve onu temsil eder.
Logo değişikliği sadece Çankırı’ya mahsus bir durum değil, birçok Valiliğimiz şehrinin logosunu vizyonuna uygun yenileyerek doğru olanı yaptı.
Çankırı Valiliğinin mevcut logosu Çankırı’yı simgelemekten ziyade bir dernek amblemi gibi çok sıradan duruyor.
Amatör logo tasarımı, temsil ettiği kurumu olumsuz yönde etkiler.
Tamamen amatör bir tasarım olan logomuzdan ay yıldızı çıkardığımızda geriye bir şey kalmıyor.
Logoyu çerçeveleyen konturun neden “yedigen” olduğunun anlamını doğrusu ben de çok merak ediyorum. Bu kontur rengi Akdeniz’de bir il için kullanılsa tamam da, Çankırı için niye portakal rengi?
6 renk kullanılan logo; hem çizim, hem de kompozisyon olarak kesinlikle Çankırı’yı temsilden uzak. Çankırı Valiliği yazısı için de en vasat font seçilmiş.
Estetik,geometri ve şehri ifadeden yoksun valilik logomuzun mutlaka yenilenmesi gerekiyor.
Logo kompozisyonunda Çankırı'nın 2 önemli tarihi mirası Selçuklunun yadigârı Taş Mescit ve Osmanlının yadigârı Büyük Camimiz göz ardı edilmemelidir!
Yeri gelmişken, bu 2 kıymetten Büyük Camimizin “Ankara'daki Çankırı Tanıtım Günleri afişinde niye yer almadığını da?" sormuş olalım.
Logo; akılda kalıcı olmalı.
Olabildiğince sade ve yalın olmalı.
Yazı ve şekil uyumu olmalı.
Az sayıda renk kullanılmalı.
Çankırı’nın özelliklerine ve amacına uygun olmalıdır.
…
Çankırı’nın her alanda yetiştirdiği çok kıymetli genç yetenekleri var.
Eğer Çankırı’nın logosunu birileri tasarlayacaksa, bu kesinlikle şehrin o ruhu taşıyan evladı olmalı. O değerlerden biri olan İsmail Demir kardeşimiz ve diğer Çankırılı grafikerlerimiz davet edilerek; Çankırı’yı hem çok güçlü tanımlayan, hem de görsel ve simgesel çarpıcılığı olan bir logo çalışması yapılmalıdır.
İnşallah, 3. Yazıya gerek kalmadan Çankırı’nın hak ettiği bir logosu olur.