Çankırı Postasını yakından takip eden çok değerli okuyucularımızla bu köşeden çok değişik konularda beraber olacağımızı umut ediyorum.
Yazılarımda daha çok okuyucularımızı “tüketici hakları” konusunda bilgilendirmek istiyorum. 26 yıllık devlet memurluğumda edindiğim tecrübelerimin ışığında okuyucularımıza yardımcı olmak, onların sorunlarının çözümüne katkıda bulunmak beni ayrıca mutlu edecektir.
1984 yılında bir devlet kurumunda göreve başladım. Memurluğumun ilk senesinde çalışmakta olduğum Evrak-Kayıt Servisine bir müşteri geldi. Elektrik saatim arızalı dilekçe yazıverirmisin dedi. Bende faturasını inceledim. 6 aylık tüketimini 2 aylık tüketim olarak kayıt etmişler, bunun sonucu kotayı aştığı için %50 fazla ücret tahsil etmişlerdi. Bende dilekçede sayacın arızalı olmadığını, hatanın tüketimin zaman diliminden kaynaklandığını ve fazla tahsil edilen paranın iadesini talep eden bir dilekçe yazarak müşteriye verdim.
Sonuçta müşteri parasını geri aldı ama, o zaman ki yöneticiler dilekçeyi yazanın benim olduğumu anlayınca önce hakkımda savunma almak istediler, daha sonra bundan vazgeçerek iş takibi yasak diyerek “Dahili Tamim” yayınlamışlardı.
O yıllarda en çok karşılaştığım olaylardan birisi de, müşterinin dilekçe vermesi gerektiğinde, daktilo yazdığım için müşteriyi bana yönlendirirlerdi. Dilekçeyi yazdığım zaman müşteri cebine sarılır borcumuz ne kadar derdi. Bunları yazmamın sebebi bir eleştiri değil, geçmişle bugün arasında ne değişti ne değişmedi diye bir muhasebe yapmanın gerektiğine inandığım için yazıyorum.
Halkımızın Devlet Kurumlarında gördüğü olumsuz davranışlar sonucu meşhur olan “Bugün git, yarın gel” sözü bugün kamu kuruluşlarımızın çoğunda özelliğini kaybetmiş durumdadır.
Demokrasi yolunda mesafe kat ettikçe hem özgürlük hem de tüketici hakları konusunda önemli gelişmeler yaşanmaktadır. Bu gelişmeler sonucu Kurumlarımızın çoğunda Halkla İlişkiler Servisleri kurularak müşteri ilişkileri ön plana alınmıştır.
Yine AK Parti iktidarı zamanında kurulan Başbakanlık İletişim Merkezi “BİMER” İllerde Valilik, İlçelerimizde ise Kaymakamlık bünyesinde faaliyetini yürütmektedirler.
Çankırı Postası okuyucuları olarak her türlü istek ve şikayetlerinizi [email protected] e-posta adresime iletmeniz halinde, sorunlarınıza katkıda bulunacağımı ifade etmek istiyorum.
Ayrıca bana ayrılan bu köşe yazısı sayfasının son bölümünde Yazar İbrahim Refik’in “Tarih Şuuruna Doğru” eserinden “BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ” dan alıntılar yapacağız. Tarih köşesi hepimizde ayrı bir sevinç kaynağı oluşturacak ve bu köşenin tiryakisi olacağımız inancıyla saygılarımı iletiyorum.