Çankırı’nın ilk şehirleşme ve modernleşme hareketini başlatan Nurettin Ok’tur.

Bu gün Çankırı’nın en düz ve geniş bulvarına sahipsek ona borçluyuz beyler!

Seversiniz sevmezsiniz ama hani “yiğidin hakkını, yiğide verin derler” ya, hakkını vermek lazım Nurettin Ok’un.

Yokluğun yoksulluğun kol gezdiği ve çok partili sistemin iktidara getirdiği Demokrat Parti’nin 1955 yılında 26 yaşında belediye başkanıdır. O’nun ufku ve vizyonun ne kadar geniş olduğu da ortaya çıkar. Kısa zamanda yıldızı parlar ve 27 Mayıs 1960 darbesinin ardından yapılan genel seçimlerde 34 yaşında oyların % 55’ini alarak, Çankırı Milletvekili olarak TBMM’ne “en genç milletvekili“ unvanıyla girmekle kalmaz, TBMM Başkan Vekili sıfatıyla da Başkanlık kürsüsüne oturur.  

Adalet Partili yıllarda yükselişi devam eden Ok, 1973 yılında Milli Birlik Komitesinin kurdurduğu Senato Başkanı Suat Hayri Ürgüplü kabinesinde Bayındırlık Bakanı olarak görevlendirilir.

Memleketi için atan yüreğiyle Çankırı’ya önemli yatırımlar yapar. 1970’li yılların Çankırı’sını düşündüğünüzde kalenin eteklerine kurulu kerpiç ve ahşap evleri ile bir kasaba hüviyetindedir Çankırı.  

Çankırı’nın sosyal ve kültürel hayatını düşünerek devlet imkanı ile bugün ki SGK olarak kullanılan binayı Çankırı’nın otel ihtiyacını karşılamak amacıyla yaptırır. Yine bugün market olarak kullanılan yerde sinema ve aynı alanda yazlık sinema yaptıranda kendisidir. Sonra bugün ki Atatürk Bulvarı, yaya geçidi ve kucaklama taşına gelindiğinde Çankırı’nın ilk çok katlı binasını yaptırır.

Belki o dönem şartlarında yaptığı işin kıymeti harbiyesi halkça anlaşılamaz. Çünkü o dönem şartlarında bir kaç araba dışında Çankırı’da at arabalarıyla ulaşım sağlanmaktadır. O dönemin en geniş yolu şimdi ki bulvarın 4/1 genişliğinde bile değilken bu kadar geniş bir yolun kime ne şekilde hizmet vereceğini garipseyenler bile olmuştur.

Gelin görün ki bugüne gelindiğinde ufkunun ne kadar geniş olduğu, gelecek kuşaklar için ne denli önemli bir şehirleşme hareketine imza attığı şehrin onun açtığı bulvar etrafında şekillendiği de görülecektir.

Avrupa’yı Asya’ya bağlayan Türkiye’nin kıtalar arası Boğaz köprüsü de onun bakanlığı döneminde yapılarak hizmete girer.

Bir görüşmemizde “Çankırı’nın tavuğunu, horozunu tanırım” diye verdiği cevapla siyasette nedenli ince ustalığa sahip olduğunu da gösteriyordu.

 

Çankırı’nın yetiştirdiği usta siyasetçi, devlet adamı kimliği ve bir döneme damga vuran hayat öyküsüyle bizden birini sonsuzluğa uğurluyoruz.

Nurettin Ok’un bugün cenazesinin doğduğu topraklarda gömülmesi bunun en açık göstergesi değil mi?

Bütün bunlardan öte ona bir teşekkür borcumuz var!

Ruhu şad mekanı cennet olsun…