Çankırı Karatekin Üniversitesi (ÇAKÜ)  Rektörü Harun Çiftci’nin kanun tanımaz atamalarına yargıdan tokat gibi bir karar geldi.

Bu okuldan mezun olan kendi işinin patronu oluyor Bu okuldan mezun olan kendi işinin patronu oluyor

Kastamonu İdare Mahkemesi, oy çokluğu ile ÇAKÜ’de şube müdürlüğüne yapılan sınavsız atamaların yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.

Geçtiğimiz Nisan ayında enstitü sekreteri kadrosunda görev yapan 3 personeli sınavsız olarak şube müdürü kadrosuna atayan ÇAKÜ Rektörü Harun Çiftçi’nin aldığı haksız karar yargıya taşındı.

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası ( Eğitim İş) vekili tarafından Kastamonu İdare Mahkemesine sunulan istem özetinde, 2022—2024 yıllarında üniversite bünyesinde şube müdürlüğüne yapılan sınavsız atamaların iptal edilmesi ve bu kadroların görevde yükselme sınavına tabi tutulması talebiyle ÇAKÜ Rektörlüğüne dava açıldı. Davacının, Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesinde şef olarak görev yaptığı, Strateji Daire Başkanlığında görev yaptığı, uzun yıllar sayman vekili, şube müdürü vekilliği ve muhasebe yetkililiği görevlerini yürüttüğü, 2022-2024 yıllarda sınavsız atamalar yapıldığı, tercih edilenlerin tercih edilmeyenlere hangi üstün özelliklere sahip olduğu, tercih edilenlerin hangi objektif kriterlere bağlandığı bilinmeyen sınavsız atamalar nedeniyle yükselme imkânının kalmadığı, şube müdürlülüğü kadrosu için görevde yükseleme sınavına girmeye haiz şahsın mağdur edildiği, ileri sürülerek iptali ile yürütmenin durdurulması istendi.

Çankırı Karatekin Üniversitesi kadro alımlarında büyük usulsüzlük Çankırı Karatekin Üniversitesi kadro alımlarında büyük usulsüzlük

Çankırı Karatekin Üniversitesi vekilinin yaptığı savunmada; Kurumda veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarında daha önce bulunulan görevler ile bu görevlerle aynı düzey görevlere veya alt görevlere, görevde yükselme sınavı veya unvan değişikliği sınavına tabi tutulmadan atama yapılabileceği ifade edilerek sınav şartına bir istisna getirildiği, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca açılacağı belirtilen görevde yükselme sınavına tüm üniversitelerin katılmasın gibi bir zorunluluk bulunmamakta olup üniversite idarelerinin bu hususta takdir yetkisi bulunmadığı,  Üniversitelerde Enstitü Sekreterliği ile Şube Müdürlüğü aynı düzeyde görevler olup ek gösterge puanlarının eşit olduğu, Enstitü sekreteri olarak görev yapan personellerin, mevzuatın tanımış olduğu yetkiye dayanılarak şube müdürlüğüne atanmalarında kişilerin kazanılmış haklarını ihlal eden ve kamu yararını zedeleyen bir durum bulunmadığından anılan işlemin hukuka ve yasalara uygun olarak tesis edildiği, haksız ve yersiz açılan davanın ve yürütmenin durdurulması isteminin reddi gerektiği savunuldu.

ÇAKÜ’de hülle atamalara itiraz eden genel sekretere tenzili rütbe! ÇAKÜ’de hülle atamalara itiraz eden genel sekretere tenzili rütbe!

Dava dosyasını inceleyen Bölge İdare Mahkemesi heyeti, enstitü sekreterlerinin yönetim hiyerarşisi içerisinde üst görev veya alt görev olarak konumlandırılmadığı, dolayısı ile ÇAKü Rektörlüğünce Enstitü sekreteri kadrosunda görev yapan 3 personelin yer değiştirme sureti ile sınavsız olarak şube müdürü atandığı tespitine yer verildi. Mahkeme heyeti, hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin teminat alınmaksızın yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Mahkeme ayrıca kararın tebliği tarihinden itibaren 7 gün içerisinde Ankara Bölge İdare Mahkemesi’ne itiraz yolunun açık olduğunu bildirdi.

 ‘Yetkimi kullandım, ben yaptım oldu’ mantığı ile üniversitenin kurumsal kimliğini yerlerde süründüren ÇAKÜ Rektörü Harun Çiftçi’ye birilerinin, üniversitenin babasının çiftliği olmadığını, kul hakkının ne demek olduğunu hatırlatması gerekiyor.

Editör: Ercan Şeker