ÇANKIRI POSTASI /ÖZEL: Köşe yazarımız Metin Yılmaz, Geçtiğimiz hafta Türkiye'ye gelen Bosnalı Genç Şarkıcı Adnan Deliç'i ağırladı.
Adnan Deliç; Metin Yılmaz'a “Çankırı Postası'na özel“ kendi hakkında ve müzik çalışmaları hakkında şunları anlattı:
Adnan Deliç 17.07.1990 tarihinde Saraybosna'da doğdu. Savaşı ailesiyle birlikte Bosna'da geçirdi ve savaş sona erdiğinde doğduğu yer olan Saraybosna yakınlarındaki Rakovica'ya geri döndü. Orada ilk okulu bitirip llıcada'ki Grafik Okulu'na başlamış ve 2008 yılında başarıyla bitirmiştir. Aynı yıl Grafik Fakültesi’ne başlamış ve 2011 yılında mezun olmuştur. Müzikle daha çocuk çağlarında ilgilenmeye başlamıştır.
Ailesinde daima Boşnak Sevdalinka'ya büyük önem verilmekteydi. Bu sevda Adnan'ın kanına derinden girmiş ve Adnan onu özel bir yere koymuş, buna büyük önem vermiştir.
Kendisi Sevdalinka'yla olan ilişkisini anlatmanın mümkün olmayacağını söylüyor, çünkü Sevdalinka onun derinden içine dokunmuştur. Müzikle ciddi bir şekilde 17 yaşında iken ilgilenmeye başlıyor. Ondan yaşça büyük meslektaşlarıyla tanışmaya başlayınca bazılarından aydınlatıcı önerileri kabul etmeye başlamış, özellikle şarkı ve Sevdalinka konusunda ilk işbirliği Bosna Sevdalinkası'nın en büyük aydınlardan biri olan merhum Omer Pobriç ile gerçekleştirmiştir. 2008 yılında en güzel şarkıları biriktirerek bir kitap hazırlayıp üniversite arkadaşlarının yardımıyla bastırdı ve arkadaşlarına dağıttı.
Şarkı söylemek söz konusu olunca en çok tek başına hazırlanıyordu ve çalışıyordu. İlk Sevdalinkasini Karanfile cvijece (Karanfil çiçeği) 2009 yılında kaydetti ve böylece Bosna-Hersek sahnesine çıkmış oldu. Devamında bir dizi kayıt oldu. Televizyona onu Dragoljub Cuka Saviç getirmiş, ilk karşılaşmaları ise Adnan'ın katıldığı Zemaljski Muzej’de organize edilen Sarayevo'daki İlk Bosna-Hersek Balosunda gerçekleşmiştir. Bu tarihi binada konser yapmak için içine adım atan çok az kişilerden biri Adnan olmuştur. Televizyona gelerek Adnan'a bir çok kapı açıldı ve bu nedenle Devlet Orkestrasının eşliğinde farklı farklı konserlere katıldı.
Devamında Saraybosna'da her yıl düzenlenmekte olan Novogradski Dani ve Baščaršijske Noći'de konserler verdi, daha sonra TV ve radyo programlarına katıldı. Aqua Reumal'da Mostar Sevdah Reunion'un solisti olan İliyaz Deliç ile konser, Haciçi stadyumda düzenlenen Hanka Paldum'un konserine ve yardım konserlerine katıldı...
Türkiye'ye ve Türk halkına karşı hissettiği sevgi nedeniyle ve Türk müziğine en iyi şekilde yaklaşmak için 2011 yılında Türkçe öğrenmeye başladı. Türkçe öğrendiği süre içinde Türk kültürüyle daha da tanıştıkça şu ana kadar kimsenin yapamadığı bir şey yapmaya karar verdi. Şarkı üzerinde daha çok Türk ve Bosna-Hersek halkını daha çok birbirine yaklaştırmaya karar verdi ve bir kere daha Türklerin ve Bosnalıların birbirinden çok farklı olmadıklarını göstermek istedi. Bugüne kadar Bosna-Hersek ve Türk kültürüne ayrıldığı zamanı yeterli olmadığını düşünüp fazla zaman kaybetmeden daha çok çalışmaya karar verdi.
Sevdalinka şarkılarına dair mevcut bilgileri ve sevdalinka söylenmesinin eski ile şimdiki yöntemleri toplamaya başlayıp Türkçe ve Boşnakça olmak üzere yazılacak sevdalinka kitabı kaleme dökmek projesine girdi.
Adnan kitap yazma sürecinin oldukça uzun olduğunu söylüyor, ancak sebat edeceğini umuyor çünkü ilk defa tarih boyunca pek çok kez iç içe bağlanmış Türk ve Bosna halkı sevdalinkayla bağlayacak ki; hem Türk hem de Bosna halkı kardeş halkları olduğunu diyebilecekler. Kitapta Osmanlı İmparatorluğu'nun bölgeleri ve sadece şarkılarda değil de Bosna'nın belli bölgelerinde hala bulunan Osmanlı yaşam tarzını anlatan şarkıları yer alacak.
Adnan Deliç; 2012 yılında Devlet Radyo ve Televizyon Arşivi için yarısı Türkçe yarısı Boşnakça olmak üzere şarkıları kaydeden ilk Bosna kökenli sanatçı oldu.
Konserlerde, radyo ve TV programlarında her ikisinin güzelliklerini göstererek hem Türkçe hem de Boşnakça şarkıları söylemektedir.
Saraybosna Sevdah Festinde hem Türk, hem de Bosna kültürünün temsilcisi olarak katıldığını ve şarkı üzerinde büyük bir sevgi ile her ikisini temsil ettiğini unutulmamalı.
Bugüne kadar bir çok sanatçı ile çalıştı, onlardan bazıları ise Dragoljub Cuka Saviç, Hanka Paldum, MSR grubun solisti İliyas Deliç, Kemal Monteno, Omer Pobriç vs.
Bir yorumunda saygıdeğer Prof. Dr. Ekrem Çauşeviç şöyle yazmıştı: "Büyük bir zevk ile Adnan Deliç'in şarkılarını dinledim. Repertuarındaki şarkıları çok beğendim ve iki kültürün müzik üzerinden tanışmalarının, yakınlaşmalarının orijinal ve kaliteli olduğunu düşünmekteyim.
YouTube'deki kayıtlarını da izledim. Hepsi mükemmel!
Son olarak, güzel fakat işkence çekmiş Bosna'yı temsil eden genç, akıllı ve yetenekli insanların hala var olduğundan çok memnunum."
Davet edilmesi halinde Çankırı'da da memnuniyetle konser verebileceğini söyleyen Adnan; Çankırı'ya Bosna'dan kucak dolusu selamlar gönderiyor...